"Fra Dahl til Munch" – Nordisk maleri fra Canica Kunstsamling
Omlag 100 år med utvikling innen Nordisk maleri er samlet i utstillingen "Fra Dahl til Munch" som nå vises ved Nordnorsk Kunstmuseum. Det er mye vakker natur, men også noen følelsesladde historier som fortelles i de til sammen 64 maleriene.
"FRA DAHL TIL MUNCH – NORDISK MALERI FRA CANICA KUNSTSAMLING" NORDNORSK KUNSTMUSEUM,
17. OKTOBER 2015 - 3. JANUAR 2016
Tekst: Marit Olsvik Opsahl, kunsthistoriker og frilans kunstkritiker og skribent.
Foto: © Canica Kunstsamling, Kim G. Skytte/Nordnorsk Kunstmuseum
Publisert 20.desember 2015 | SeKunstMagasin nr 04 2015
KUNSTKRITIKK
HISTORIER MED GULLKANT
Nils Kreuger (1858 – 1930), Från hästspårvagnarnas tid (1899), olje på lerret, 120 x 78 cm.
Snø og setre i store formater
Christian Skredsvigs Snekjøring ved Seinen (1880) er et imponerende maleri. Ikke bare er motivet storslagent i størrelse og utførelse. Det bærer også med seg historien om Skredsvigs vei inn i kunstverdenen. Maleriet var det første han fikk antatt på Salon des Beaux-Arts i Paris i 1880, og var en viktig inngangsbillett for 26-åringen til det etablerte kunstmiljøet på kontinentet. Men som Victor Plahte Tschudi skriver i utstillingskatalogen, var Skredsvig svært misfornøyd med plasseringen maleriet hans fikk blant de tusener andre maleriene. Plassert over et mye større maleri fremstod Skredsvigs verk som grått og fælt, og kunstneren mente hans maleri ble drept hengende i skyggen av de andre verkene.
Det er ingenting å si om plasseringen av Snekjøring ved Seinen i utstillingen til Nordnorsk kunstmuseum. Her står det i godt selskap av Johan Christian Dahls (1788 – 1857) Utsikt over Øylo gård i Valdres (1850), Adolph Tidemands (1814 – 1876) Bestemors brudekrone (1865) og Frits Thaulows (1847- 1906) Gammelt herresete på Grüneløkken (1882). Skredsviks motiv fanger på en gjenkjennbar måte en typisk grå vinterdag med grålige skyer og snømengder an masse. For å rydde gatene må hester og mannskap arbeid med å skuffe snømasser ut i Seinen. I sammenligning med Dahls imponerende nasjonalromantiske og idealiserte detaljrike gjengivelse av det vakre og dramatiske norske landskapet, må jeg innrømme at det er en fin avveksling å kunne glimte bort på Skredsvigs hverdagslige scene av hestespann som står plassert i den grå og kompakte snøen.
Fra ulykkelig kjærlighet til grønne landskaper
Sosiale skildringer går igjen i flere av maleriene. Som for eksempel i Ulykkelig kærlighed (1863) av den danske historiemaleren Christen Dalsgaard (1824 – 1907). Den noe presserende stemningen i maleriet er lett å sanse både i kroppsholdning og blikkene til hovedpersonene, og gir en noe uhyggelig stemning også for en nåtidig betrakter. Som Andrea Elia Kragerud skriver i utstillingskatalogen er motivet hentet fra Steen Steensen Blichers novelle "Hosekræmmeren", som handler om den ulykkelige kjærligheten mellom ullkremmerens datter og den fattige nabogutten. I Dalsgaards maleri ser vi øyeblikket der nabogutten tar farvel med kremmerens datter før han legger ut på en lengre reise. Han vil få henne til å love at hun venter på ham til han kommer tilbake. Men i bildet ser vi også ullkremmeren selv, som klart motsetter seg forholdet, og som heller vil gifte datteren bort til en mer velstående beiler.
Vandrende gjennom utstillingen oppdager man at hver utstillingssal er viet til ulike temaer. I et rom henger små landskapsmalerier med motiver av grønne landskaper fra blant annet Norge og Italia. I et annet rom kan man betrakte malerier av kunstnere som har forsøkt å fange stemningsrike lysfenomener i naturen. Harald Sohlberg (1869 – 1935) er særlig kjent for sitt magiske bilde av hvitkledde fjell i skumringens blåtime i maleriet Vinternatt i Fjellene. Men Sohlbergs maleri Bygdevei II (1916) er et minst like fortryllende med et motiv av et fargesprakende sommerlandskap. Et annet maleri hvor lyset er sentralt finner vi i svenske Nils Kreugers Från hästspårvagnarnas tid (1899). Her er det ikke kveldssola, men lyktestolpene fra bymiljøet som lyser opp motivet.
Det nordiske maleriet
Utstillingen Fra Dahl til Munch gir oss ikke bare tilgang til å se et utvalg privateide mesterverker fra en gullalder innen norske malerkunst fra 1800 til begynnelsen av 1900-tallet. Vi får også et innblikk i utviklingen av det nordiske maleriet i samme periode. Selv om kanskje synet av grønne landskaper i overdådige gullrammer er det som fester seg ved første øyekast i denne utstillingen, kan man få ta del i de spennende historiene som gjemmer seg bak disse maleriene om man bare tar seg tiden til å fordype seg. Den rikt illustrerte utstillingskatalogen på 318 sider med tekster skrevet av kunsthistorikere og kuratorer fra hele Norden er derfor til god hjelp.
Privat kunst
Med sine 2000 kunstverk er Canica den største private kunstsamlingen i Norge, eid av Stein Erik Hagen gjennom investeringsselskapet Canica. I anledning museets 30-årsjubileum i 2015 har Nordnorsk kunstmuseum valgt å presentere kunstverk fra denne og flere andre private kunstsamlinger, og har tidligere i år stilt ut verk fra Viggo Hagstrøms kunstsamling og SpareBank 1 Nord-Norges kunststiftelses samling. Med utstillingen Fra Dahl til Munch avrundes jubileet.