Redaktør Hilde Sørstrøm

Hakapik startet som en blogg i 2017 av kunstkritiker og kunsthistoriker Hilde Sørstrøm. Nå går Hakapik inn i en ny fase som nettmagasinet hakapik.no 

INTERVJU

Tekst: Amalie Marie Selvik – SeKunstMagasin. Foto: hakapik.no.
Publisert 19.september | SeKunstMagasin nr 03 2019

Fra blogg til nettmagasin for kunstkritikk

hakapik.no 

Redaktør Hilde Sørstrøm har vært frilans kunstkritiker siden 2012. Hun startet sin karriere her i SeKunstMagasin da hun flyttet tilbake til Tromsø etter å ha tatt en mastergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Tromsø og mastergrad i Preventive Conservation fra Northumbria University i England.

I 2016, etter at hun deltok på Dark Ecology Journey med kurator Hilde Methi, bestemte hun seg for å satse på en karriere som kunstkritiker.


- Bare et par dager etter at jeg kom hjem ba jeg om å få gå ned fra 100 til 50 i stillingsprosent hos Perspektivet Museum der jeg arbeidet som fotoarkivar. Det var litt nervepirrende, men det føltes også helt rett, forteller Sørstrøm.

- Overalt hvor det produseres kunst er det behov for at det reflekteres over den. For meg er Nord-Norge og det sirkumpolare nord særlig viktig. Kunstproduksjonen i dette området tar ofte utgangspunkt i tematikk knyttet til økologi, miljø- og klima, urfolk og migrasjon. Temaer som er av global interesse, og som samtidig opptar det nasjonale og internasjonale kunstfeltet. Det er derfor viktig at kunstkritikere er til stede også i dette området. Motivasjonen min er at jeg ville fortelle og reflektere rundt det som skjer på kunstfeltet i mitt område, forklarer Sørstrøm.

I 2017 søkte og mottok Sørstrøm prosjektmidler til kunstkritikk hos Norsk kulturråd. Målet var å lage en blogg på nett for å publisere egne tekster med fokus på kunstproduksjonen i nordområdene. Først startet hun med en Instagram konto før hun lanserte endelig nettsiden.

Navnet Hakapik (et jaktvåpen brukt i selfangst) valgte Sørstrøm etter å ha hørt et radiointervju om filmen «Ishavsblod».

- Jeg likte ordet. Kanskje først og fremst fordi det rimer litt på art critique. Hakapik er også et redskap som kan assosieres med nordområdene.

Denne høsten er bloggen blitt til et nettmagasin med ulike kunstkritiske tekster, anmeldelser, kommentarer og intervjuer. Innholdet produseres av skribenter med ulik kunstfaglig bakgrunn med utdanning fra Kunstakademiet eller andre fagmiljøet fra Universitetet i Tromsø.

- Takket være Troms Fylkeskommunes fokus på å fremme et fagmiljø for kunstkritikk i Tromsø gjennom flere år med seminarer og skriveverksteder med blant andre Nina Schjønsby og Halvor Haugen fra Tekstbyrået, er det jo nå flere dyktige kunstskribenter i Tromsø. Jeg har derfor lyst til å få frem de stemmene. Ikke bare min, sier Sørstrøm.

Hun har fått utelukkende positiv respons for Hakapik både fra kunstfeltet, og andre som synes det er interessant å følge med på hva som skjer på kunstscenen. Men Hakapik er på ingen måte noen Sørstrøm kan arbeide fulltid med, og må fremdeles kombinere skriveoppdrag fra andre oppdragsgivere med museumsarbeid.

- Jeg er veldig opptatt av at de som bidrar på Hakapik skal få betalt etter kritikerlagets sine satser. Så mye av prosjektstøtten jeg har mottatt går til å betale andre skribenter. Men det er jo det beste med Hakapik, å få bidra til flere stemmer som reflekterer omkring kunstproduksjonen her nord. I framtida håper jeg derfor på å få muligheten til å øke publiseringsfrekvensen på Hakapik med flere tekster som går i dybden, videoer, foto og podcast. Men da må det litt mere økonomi til.

Les andre aktuelle saker i magasinet