Korona gir alternative kunstopplevelser

Vanligvis er sommeren tiden for store kunstopplevelser, folkefester og festivaler. Men de ambisiøse sommerutstillingene er forskjøvet til neste år. Festspillene i Nord-Norge og Riddu Riđđu 2020 er avlyst, og med dem mange små og store kulturarrangementer. Så hvilke alternative kunstopplevelser kan vi se frem til denne sommeren – og hva med resten av året? Her er en oppdatering.

ARTIKKEL

Tekst: Amalie Marie Selvik, Se Kunst Magasin

(LANG VERSJON)
Korona gir alternative kunstopplevelser

I tråd med myndighetenes forbud mot kulturarrangementer, og andre tiltak for å hindre smittespredningen av koronaviruset, stengte alle kunstinstitusjonene dørene for publikum den 12. mars. Nå som restriksjonene har blitt løftet i mai og juni har én etter én gradvis gjenåpnet. I mellomtiden har mange gjort om planene sine.

Rammet av søringkarantene
Da de nasjonale tiltakene ble satt i gang i mars stod Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær overfor en spennende avslutningshelg.

- Vi skulle ha en kunstnersamtale med Elisabet Alsos Strand og Even Bie-Larsen, og et kurs i japansk tresnitt med Alsos Strand. Begge deler ble avlyst, forteller Torill Østby Haaland, kurator og prosjektleder ved Nordnorsk kunstnersenter.

- Deretter ble det umulig for oss å montere utstillingen med Inghild Karlsen som skulle åpne i slutten av mars på grunn av regelen om søringkarantene. Inghild som for tiden bor i Oslo kom seg ikke nordover. Det gjorde imidlertid selve utstillingen med blant annet en av hennes mest kjente installasjoner, Indoor/Outdoor, laget til Sao Paolo-biennalen i 1994, formet som skjelettet til en campingvogn. Vi lager imidlertid en kortfilm om dette verket som blir tilgjengelig på våre nettsider etter hvert. Utstillingen med Inghild får ny åpningsdato i november i år, men da uten campingvogna, fordi den skal med i en større utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter, forklarer Haaland.

- Bortsett fra dette har vi ikke endret så mye på utstillingsprogrammet. Vi er veldige glade for at vi har sluppet å avlyse noe ved å utsette og omrokere på programmet. Kunstnerne får selvfølgelig det honoraret de skulle hatt uansett.

Østby Haaland forteller at publikum kan besøke kunstnersenteret som normalt igjen når utstillingen med Marianne Bjørnmyr og Hanne Grieg Hermansen åpner som planlagt 27. juni.

Hanne Grieg Hermansen, "Solnedgang ved Fagerholt", 2016.
Blyant på papir/aluminium. @Hanne Grieg Hermansen

- Åpningstidene i sommer blir litt kortere, siden vi ikke regner med like stor pågang av besøkende i år. Vanligvis har vi åpent på kveldstid når Hurtigruta er i Svolvær. Det blir jo ikke aktuelt i år. Vi tar heller ikke imot store grupper, slik at vi klarer å overholde smitteverntiltakene i lokalene våre, informerer hun.

De håper også at høstens utstilling med Øyvind Novak Jensen kan gjennomføres som normalt.
Kunstneren skal ta utgangspunkt i lokale matressurser fra havet, og det involverer flere sosiale arrangementer med smaking av mat.
- Med alle sine smaker, lukter og taktile overflater bør denne utstillingen i stor grad oppleves med fysisk tilstedeværelse i rommet (og ikke bare digitalt online). Det skal være mulig, hvis det ikke blir noen endringer i situasjonen slik den er nå, understreker Østby Haaland.

Kunstnersenteret er også spent på hvordan reiserestriksjonene innenlands blir til høsten. Deres nye storstilte satsning i Vardø startet senere i år med HC Gilje fra Oslo, og kunstnergruppa Alt Går Bra (AGB) fra Bergen. Kunstnernes prosjekter skal gå i dialog med stedet og menneskene der, og dermed avhengig av åpne reisemuligheter.

Nye og alternative løsninger
Situasjonen for Pikene på broen i Kirkenes er også utfordrende nå som de er midt i planleggingsfasen for neste vinters Barents Spektakel festival.

- Vi ser på ulike alternative måter å presentere prosjekter på; digitale paneldebatter, muligens begrenset antall arrangementer og flere utendørsutstillinger. Problemet er at vi rett og slett ikke vet hva fremtiden innebærer. Så vår prioritering er å være fleksibel i forhold til dagens situasjon. Vi skal gjøre vårt beste, men må være forberedt på eventuelle nye begrensninger til høsten, eller i begynnelsen av 2021, sier Michael Miller som er media- og kommunikasjonsansvarlig for Pikene på broen.

- Akkurat nå er det vanskelig for oss å gjennomføre vårt grense-overskridende gjesteutvekslingsprogram AiR Barents. Her inviteres russiske kunstnere til Norge og norske kunstnere reiser til Russland. Grensen her i nord vil være stengt i enda en tid så vi må tenke ut nye måter for meningsfulle kunstneriske utvekslinger over grensen, forteller Michael Miller, og legger til at de forventer å gjennomføre gjesteprogrammet som vanlig for de norske kunstnere som kommer til Kirkenes.

Pikene på broen prøver derfor å unngå kanselleringer i sitt program, og vil heller finne nye og alternative løsninger for å bringe prosjektene til liv. Blant annet laget de en digital online omvisning i utstillingen «Plumb Line» med Morten Torgersrud i Terminal b. De publiserte også et videointervju med kunstneren. I tillegg har Pikene på broen holdt en online presentasjon av kunstnerkollektivet Alt Går Bra (AGB) om deres kommende kunstprosjekt i Vardø, og vist kunstfilmer fra tidligere Barents Spektakel festivaler på sin nylanserte online kinoplattform. http://www.pikene.no/streaming/

- Denne ekstra innsatsen og utprøving av nye digitale formidlingsformer har vært mer vellykket enn vi forventet. Vi har fått utrolig mange ‘virtuelle besøkende’ både fra nærområdet, og internasjonalt. Neste utstilling med Elisabeth Thorsen (https://www.madebybetty.com) blir med normale åpningstider igjen. I tillegg satser vi på å presentere utstillingen digitalt. Vi håper selvfølgelig at mange vil komme for å se utstillingen, men med en kraftig redusert turistsesong i vente blir nok besøkstallene lave, tror Michael Miller.

Blir tøft uten turistene
I Henningsvær har eier av Kaviarfabrikken, Venke Hoff, innsett at årets nye utstilling som skulle åpne i sommer må utsettes til 2021.

- Jeg skulle ha åpnet en stor og ambisiøs sommerutstilling i år. Datoen var satt og kunstneren selv skulle komme til åpningen. Nå er utstillingen flyttet til neste år. Jeg har ikke sendt ut noen pressemeldinger og det var kanskje bra på grunn av koronasituasjonen. Jeg er derfor veldig glad for at kunstneren har mulighet til å utsette utstillingen til neste år, forteller Venke Hoff som fremdeles ønsker å være hemmelighetsfull rundt neste sommerutstilling.

- Vi beholder derfor vår nåværende utstilling «Creation of a Moment», som jeg håper enda flere får mulighet til å se. Dette er en flott utstilling med mange spennende kunstnere.
https://sekunst.no/kunstkritikk/Kunstkritikk-Creation-of-a-Moment

Hoff har et brennende hjerte for samtidskunsten, og synes det er svært inspirerende med alle skoleelevene som kommer på besøk i utstillingen på Kaviarfabrikken.

- Det er en stor glede for meg å formidle kunst, og jeg håper at Kaviarfabrikken bidrar til å skape interesse hos ungdommen for samtidskunsten, forteller Hoff.

- Vi skal holde åpent hver dag i sommer, og kan ta imot besøkende som vanlig. Det blir tøft i år uten Hurtigruten som allerede i april skulle bringe utenlandske turister til Lofoten og Henningsvær. Nå håper jeg folk sørfra vil reise innom Henningsvær og finne Kaviarfabrikken spennende.

Den siste tiden har Venke Hoff også vært travel med å restaurere og utbedre det gamle huset Bolsøy-hjørnet i sentrum av Henningsvær. Hun kjøpte huset for en del år siden og planen er at det blir et lite kulturhus i fotograf Rune Johansens ånd.

Bolsøy-hjørnet. Foto: Kaviarfabrikken

- Byggets utside fremstår som et smykke. Det har blitt så fint. Utsiden er ferdig restaurert med nytt blikktak og nymalte vegger i lysegrønt med mørkegrønne karmer – som var husets originale farge. Nå gjenstår det å skifte ut de gamle dørene. Folk spør stadig vekk om det kommer nye dører, så nå har jeg satt opp en lapp hvor det står ‘her kommer ny dør’, forteller hun humoristisk og synes det er hyggelig at folk er begeistret for byggets utseende.

- Huset er fremdeles bare et tomt skall, fordi alt arbeid innvendig gjenstår. Men når kulturhuset er ferdig skal det være åpent for små utstillinger og annen kulturaktivitet. Det lille kulturhuset skal fremme mange forskjellige kunstnerskap med fokus på det nordnorske og det samiske, forteller Venke Hoff, som ikke helt sikker vet når det lille kulturhuset vil stå klart på grunn av mange uforutsette hendelser.

Utsatt på ubestemt tid
Hos Rana kunstforening lever et sterkt håp om å gjennomføre 25-årsjubileet for Havmannen i 2020 med utstillingen "Presence" av Antony Gormley og Anne Katrine Dolven, som skulle ha åpnet 6. mai.

- Foreløpig er dette veldig vanskelig å planlegge. Vi ønsker at Gormley skal være til stede på åpninga, men koronasituasjonen og de nåværende reisemuligheter gjør at utstillingen er utsatt på ubestemt tid, forteller Eva Sundsvold, styreleder i Rana kunstforening.

- I sommeren skal vi istedenfor vise verk fra vår egen kunstsamling. "Kunst i 50 år: 1968-2020" åpner i juni og inneholder et utvalg av den kunsten Rana kunstforening har kjøpt inn og mottatt i gave helt siden starten i 1968 og fram til 2020.

Rana kunstforening disponerer et gallerirom hos Helgelandsmuseet i Rana som gjenåpner 16. juni. Dermed kan kunstforeningen holde sommerutstillingen åpen med vanlige åpningstider. På sensommeren blir det ny utstilling, med Harald Myrvang som er en lokal tilhørende kunstner med en lang karriere bak seg.

- For oss er det som for alle andre vanskelig å planlegge, og vi må derfor ta ting som de kommer.
Foreløpig inneholder høsten en kunstauksjon den 20. august og utstillingene «Conventus» og «Sàpmi», informerer Eva Sundsvold.

Kortreist kunst
Ja, det blir utstilling i sommer som vanlig selv om Stamsund Teaterfestival er avlyst, og Galleri 2 måtte utsette sommerutstillingen med Guerilla Plastic Movement til neste år forteller kunstner Vebjørg Thoe ved Galleri 2.

- Vi åpner igjen i juni. På grunn av koronaen har det vært vanskelig å planlegge, men det blir fokus på kortreist kunst i sommer, mest fra Lofoten. Jeg venter ennå på bekreftelser fra noen kolleger. Vi skal vise malerier, keramikk og grafikk, og jeg kommer til å sitte å veve i den ene enden av galleriet. Publikum får oppleve et ‘work in progress’, for jeg jobber med et teppe på 10 kvadratmeter som ikke kan flyttes på, forklarer Vebjørg Thoe som synes det har vært mye å ta tak i idet siste. Nå har hun endelig arbeidsro ved veven.

- Kunstneren Jet Pascua vil gjerne stille ut i september. Hvis det går som jeg håper, kan vi åpne hans utstilling 4. september. 

Gerhard Munthe, Fra Munthes hjem Leveld peiestuen, 1902, akvarell og pen på papir. Foto: Nasjonalmuseet

Utstillingen med Gerhard Munthe fra Nasjonalmuseet er iallfall i orden og vises fra oktober til desember med omvisninger for barn og unge fem dager i uka. Det hører også med en vevstol der barna kan få veve hver sin rute på et åkle, så det blir nok interessant for elevene.

Inviterte lokale kunstnere
Kurator og vikarierende intendant Vsevolod Kovalevskij meddeler at Tromsø kunstforening ikke har gjort så mange dramatiske endringer i sitt videre program for 2020. www.tromsokunstforening.no

- Vårens avgangsutstilling for masterstudentene ved Kunstakademiet i Tromsø ble dessverre utsatt til høsten på grunn av pandemien. Den åpner 18. september, men ikke i kunstforeningens utstillingslokaler. Vi skal fortsatt bidra med kuratorisk hjelp og produksjon. Utstillingen til Anne Haaning er derfor flyttet frem til 27. juni og åpner samtidig med Kristin Tårnes sin utstilling «Drømmeutredninger og rivefjell». Haanings utstilling «Half Hidden» vises i 1.etasje, mens Tårnes utstilling vises i 2.etasje, forteller Kovalevskij.

Kristin Tårnes, Muségata 2 (9. september 2019), 2020, stillbilde. © Kristin Tårnes

Kristin Tårnes skal blant annet vise sin helt nye film Muségata 2, som er en oppdagelsesreise gjennom historien til det 125 år gamle bygget til Tromsø kunstforening, og diskuterer den evige konflikten mellom bevaring og bruk av gamle bygg. I tillegg viser hun filmen (over)tro fra 2016 om Ä´vv Skoltesamisk museum i Neiden i Finnmark som ble bygget i 2009, men ikke åpnet før i 2017. Filmen forteller om ulike teorier rundt årsaken, problemene og troen på det overnaturlige.

- Siden kunstforeningen måtte lukke dørene for publikum og stod uten en vårutstilling, bestemte vi oss for å invitere lokale kunstnere til å søke om et kort gjesteopphold i kunstforeningens lokaler. Disse får også delta i høstens gruppeutstilling som omhandler kunstforeningens historie og fremtid kuratert av Camilla Fagerli. I hele mai har vi derfor hatt kunstnere jobbende i bygningen, forklarer Kovalevskij, som legger til at de mottok mange gode søknader.

Cristin Cynn og Valentin Manz på gjesteopphold hos Tromsø kunstforeningen i mai.
Foto: Tromsø kunstforening

- Vi bestemte oss for å invitere seks prosjekter fra åtte kunstnere (hvorav to er et samarbeid); Håvard Arnhoff, Trond Ansten & Marita Isobel Solberg, André Enger Aas, Sissel Fredriksen, Christine Cynn & Valentin Manz. Blant annet skal Sissel Fredriksen tegne på veggene i lokalene til MONDO Books med et verk som skal gradvis utvikle seg fra august 2020 til august 2021.

I 2024 feirer Tromsø kunstforening 100 år, og som opptakt til dette vil utstillingen som åpner 14. august presentere arkivmateriale og inneholde bidrag fra byens kunstnerdrevne initiativer som Kurant, Tromsø Open og Open Out Festival.

- Til høsten åpner vi deretter utstillingen "Flagg Tromsø 2015 - 2020" kuratert av Randi Grov Berger, og 24. oktober skal fotograf Rune Eraker stille ut sin fotoutstilling «Fortell verden om oss».

Avgangsutstillingene utsettes
Det blir ikke avgangsutstillinger for BA og MA denne våren på grunn av koronasituasjonen bekrefter Hanne Hammer Stien, førsteamanuensis ved Kunstakademiet i Troms.

- Alle eksamener på UiT blir digitale i år. Kunststudentene som uteksamineres denne våren leverer derfor digitale portfolier som de eksamineres på. Slik er det også på de andre kunstakademiene i Norge. Studentene lager en publikasjon som lanseres i juni.

- Det er likevel bestemt at det blir en utstilling til høsten. Ikke en tradisjonell avgangsutstilling ettersom den vil avvikles etter at studentene har fått sin eksamen. Alle avgangsstudentene (BA3 og MA2) blir imidlertid invitert til å være med på utstillingen, og det er opp til dem å avgjøre om de vil delta. Vi planlegger for at den vil åpne 18. september, forteller Stien.

- Enn så lenge vet vi ikke hvordan neste semester blir for studentene ved kunstakademiet. Ingen ting er sikkert før vi vet mer om hvilke retningslinjer som gjelder. Det er fortsatt sånn at alle vi ansatte og studenter på UiT som hovedregel skal jobbe hjemme. Det er kun 30 % (de som absolutt må) som får komme på jobb/studiet, forklarer Stien om nåværende situasjon.

Øyvind Nova Jensen er både kunstner og kokk som utforsker de estetiske og spiselige sidene ved norske råvarer. Foto: Øyvind Novak Jensen

Gjennom vinduene
I Bodø måtte Stormen Kunst/dáidda brått avslutte gruppeutstillingen «IRL», og flytte utstillingen «Exodus» med Tone Aaness og Natasha Berg til november forteller kurator Stian Hansen. https://stormen.no/megameny/arrangementer/stormen-kunst/kommende-utstillinger

- Vi håper å kunne åpne igjen med ny utstilling nå i juni med kunstner Silke Mathé, og deretter gjennomføre utstillingen med Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir i september under Bodø Biennale 2020. Men vi har ikke bestemt oss for hvordan vi skal gjøre det med åpningstidene, forklarer Hansen.

Galleriet har lokaler i Stormen bibliotek og har vært stengt i nesten tre måneder. Hansen tok derfor initiativ til et litt uvanlig utstillingssamarbeid med Bodø kunstforening.

- I utstillingen «Vinduer» presenterer vi verk fra kunstforeningens samling i vinduene til både Stormen kunst/dáidda og kunstforeningen. Kunstverkene er valgt ut basert på humor, formale kvaliteter og størrelse, og byttes ut med nye annenhver uke. Prosjektet har gitt meg mulighet til å få et direkte innblikk i kunstforeningens kunstsamling.

Alexander Jørgensen (1872-1922), Et besøk, 1904, maleriet henger nå i et av Stormen kunst/dáidda sine vinduer. Jørgensen levde mesteparten av sitt liv i Bodø og var kollega med Harriet Backer. Foto: Bodø kunstforening

Nye initiativ og nye datoer
Bodø kunstforeningen www.bodokunst.no har manøvrert både turneen til Nordnorsken og sommerens planlagte utstilling.

- Vi har flyttet sommerens tegneutstilling med Hanne Lydia Opøien Figenschou til mai 2021, og derfor valgt å forlenge Bjørgs Jakhelln sin utstilling en ekstra periode gjennom sommeren, forteller intendant Cathrine Persson.

- Under de strenge koronarestriksjonene i mars og april har vi jobbet fremtidsrettet med søknadsskriving og lagt program helt frem til 2022. Ideen til en vindusutstilling var et godt initiativ fra kurator Stian Hansen i Stormen kunst. Han er veldig interessert i kunstforeningens kunstsamling som består av mer en mer enn 500 kunstverk, og har vært her for å plukke ut kunstverk for å henge opp i galleriets vinduer mot gata. I kunstforeningens vindusflater har vi stil ut verk av Marit Bockelie, Lars Lerin, Per Adde og et interessant usignert grafisk trykk av Edvard Munch, mens vi holdt stengt.

- Etter gjenåpningen har det vært en jevn strøm med besøkende. Vi kan ha opptil 10 personer av gangen i lokalet etter samråd med Bodø kommune, og holde mindre faglige arrangementer med 20 deltakere, informerer Cathrine Persson.

- Visningen av årets Nordnorsken i Svolvær kunstforening i mars og Mosjøen kunstforening i april ble dessverre avlyst. Turneen fortsetter nå med nye datoer som vi holder oppdatert på nett. http://www.bodokunst.no/nordnorsken/turn/turn-rute Samtidig er vi i dialog med Galleri NordNorge om å digitalisere utstillingen mens den er i Harstad. Jeg synes deres digitalisering av Syria utstillingen ble bra, sier Persson, og håper den digitale versjonen av utstillingen etter hvert kan vises på skjerm hos kunstforeningene i Svolvær og Mosjøen.

- Til august planlegger vi en litt annerledes utstilling med Marita Solberg som er årets festivalkunstner under Nordland Musikkfestuke. Musikkfestuka har valgt å nedskalere istedenfor å avlyse. Vi ønsker fremdeles å arrangere verksted for barn og foredrag, men åpningsarrangementet vil vi nok ikke gjennomføre som vanlig. Så ser vi frem til utstillingen med Grethe Irene Einarsson som vi skal ha under Bodø Biennale i september.

Så normalt som det lar seg gjøre
Adde Zetterquist kunstgalleri åpner for publikum i juni med litt annerledes åpningstider denne sommer enn de pleier.

- Vi ble nødt til å utsette Tor Erdahls utstilling til neste år. Istedenfor har vi satt sammen en ny salgsutstilling for sommeren, med malerier som ser på naturelskeren Per Adde, forteller Bjørnar Meisler ved Adde Zetterquist kunstgalleri. 

Galleriet ligger rett ved E6 i Saltdal som del av Nordland Nasjonalparksenter og er et naturlig stoppested for mange på gjennomreise. De er derfor vant til veldig mange besøkende.

- Vi oppfordrer besøkende til å sjekke åpningstidene på nettsidene våre og Facebook. Det kommer også til å bli gjort flere smitteverntiltak, blant annet begrensninger på hvor mange besøkende som kan være inne i galleriet samtidig, og hvor store grupper vi kan ta imot.

- Utover høsten tenker vi at utstillingene skal gå så normalt som det lar seg gjøre. I tiden galleriet var stengt for publikum har intendant Eva Gun Jensen og jeg blant annet laget tre korte filmer om kunstnerne Anders Sunna, Kajsa Zetterquist og Per Adde, som har blitt delt på nett. Denne erfaringen med digital formidling vil vi ta med oss videre i vår framtidige formidling, forteller Bjørnar Meisler.

Online med internasjonale foredrag
Marianne Bjørnmyr og Dan Mariner ved Atelier NŌUA www.noua.no i Bodø skulle i juni realisere sitt store Power & Paper-program med utstilling, seminarer og workshops om fotografi, historiekunnskap, manipulasjon og autentisitet.

- Programmet har vi satt sammen med kurator Francesca Marcaccio, og vi skulle tatt imot fjorten tilreisende kunstnere fra hele Europa. Vi måtte bare innse at det ble umulig å gjennomføre, og har utsatt seminarene og utstillingen til 3. - 6. juni i 2021. I tillegg var tolv kunstnere plukket ut til å komme til Bodø i juni for å gjennomføre et gjestekunstopphold og en workshop. Men istedenfor å utsette dette også, så går vi online, forteller Marianne Bjørnmyr.

- Mathieu Asselin og Sergio Valenzuela Escobedo som skulle holde workshopen har satt sammen en foredragsrekke som vil foregå i perioden 25. mai til 14. august på NŌUA sin online plattform. Live-sendingene er gratis og arkiveres for senere tilgang. Vi tror at dette kan åpne opp for et stort internasjonalt publikum, og ser allerede at det er flere kunstnere, fotografer, kuratorer og kunstteoretikere som har meldt seg på foredragene. Vi håper det kan være interessant for alle som har lyst å lære mer om hvilken rolle fotografiet kan ha i endringer i samfunnet, og hvilken makt en kunstner kan ha, ikke bare gjennom å illustrere virkeligheten som den er, men ved å gjøre research og finne skjulte virkeligheter. Kanskje kan det til og med bidra til at flere tar turen til Bodø neste sommer når det "fysiske" programmet skal holdes, sier Marianne Bjørnmyr og legger til at Atelier NŌUA arrangerer fotobok-café i sommer, og noen mindre arrangement i løpet av høsten.

Stengte landegrenser
Sámi Dáiddaguovddáš (Samisk senter for samtidskunst) hadde blant annet planlagt en utstilling med Rose Marie Huuva i sommer. www.samidaiddaguovddas.no

- Vårens og sommerens planlagte program gikk ikke å gjennomføre, da flere samiske kunstnere er bosatt i Sverige. Istedenfor samarbeider vi med RiddoDuottarMuseat - Kunstmagasinet om en sommerutstilling med fokus på duodji der teger/rotsløyd som materiale og teknikk står i fokus, forteller direktør Kristoffer Dolmen.

I tillegg viser kunstsenteret en utstilling med fotografier av Elisabeth Meyer (1899 – 1968) fra samlingen til Finnmark fylkesbibliotek, og et filmprogram av Johan Sara jr. & Ken Are Bongo. De tre sommerutstillingene åpner 4. juli og står til 30. august.

- Turneen med utstillingen «Conventus» måtte vi sette på vent og første visningssted falt bort. Men nå i juni kommer denne turneen forsinket i gang hos Galleri Espolin i Kabelvåg. Utstillingen viser grafiske verk av femten samiske kunstnere og står frem til 30. august. https://sekunst.no/Aktuelt/conventus-Sortland

Tar kunsten ut av galleriene
Festspillene Helgeland har besluttet å gjennomføre sommerens kulturfestival i Mosjøen likevel.

- Det blir endringer i forhold til det vi først tenkte, men vi synes det er viktig overfor kunstnerne og utøverne, og for de besøkende sin del å vise kunst og kultur av høy kvalitet, forklarer Carl Ninian Wika, festspillsjef for Festspillene Helgeland.

- Primært reduserer vi størrelsen på arrangementene som blir flere i år i litt mindre skala. På utstillingsiden gjør vi også endringer. Blant annet har vi fokus på å ta kunst ut i friluft. Hver dag kan man også oppleve spennende kunstvandringer. Som publikum og besøkende skal man kunne oppleve en variert og fargerik festival.

- Publikum må forholde seg til generelle regler om avstand, og vi praktiserer påmelding ved alle arrangementer, også gratisarrangementene. Dette er andre året der Festspillene Helgeland viser frem det ypperste av kunst og kultur på Helgeland. Galleria Kunstfestival https://www.galleria.no er en del av denne paraplyen, sammen med Toppenkurset og ByfestVeko, forteller Carl Ninian Wika.

Galleria Kunstfestival fyller hvert år Sjøgata i Mosjøen med mangfoldige visuelle kunstopplevelser. I år blir det annerledes. Den tradisjonsrike kunstmessen «Kunst uten filter» er avlyst. Istedenfor vises utstillingen «Høldplassen» med fotografier av Aleksander Nordaas i samarbeid med Helgeland Museum. I Dolstad kirke blir det utstilling med kunstverk fra Kulturverkstedet, Mosjøen Kunstforening og Helgeland Museum sine samlinger. I tillegg skal Mosjøen kunstforening holde sin sommerutstilling «Havlandet» i Jacobsenbrygga med kunstner Åse Frøyshov. Det blir vandringer langs «Gïelejeanoen Balka/språkelvens sti» i Nergato med installasjoner av Johan Sara og Ada Einmo Jürgensen, og Barnas Galleria.

Tøffe måneder
Nordnorsk Kunstmuseum åpnet igjen 18. mai etter et par tøffe måneder med stengte dørene på grunn av koronapandemien, og en brå avgang for direktør Jérémie McGowan.

- Vi åpnet for en time siden, og det føles skikkelig bra! Korona har gjort at vi har måttet avlyse en rekke arrangementer. Blant annet åpningsfesten for HOS NNKM, omvisninger, debatter og kursopplegg. Det er selvsagt trist, men det var nødvendig, forteller Kjetil Rydland som er kommunikasjonsansvarlig ved Nordnorsk Kunstmuseum. www.nnkm.no

Dette året har museet blitt forvandlet til et kunsthåndverkmuseum med fokus på kreativitet, deltagelse, aktivisme og skaperglede. https://sekunst.no/SeKunstMagasin/HOS-NNKM Rydland informerer at tilbudet til publikum er inntil videre de nye utstillingene, kaféen og det nye skapeverkstedet. Åpningstidene og utstillingsprogrammet er uendret, og Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling åpner i oktober som planlagt.

- Vi jobber med å få i gang mindre, uorganiserte aktivitetstilbud i verkstedet. Vi skal plukke opp igjen arrangementsplanen, men vi har ikke bestemt når vi skal begynne med arrangementer igjen. Vi håper å komme i gang før sommeren, sier Rydland.

Varangerfest
Varangerfestivalen er avlyst. Istedenfor blir det Varangerfest i uke 32, og Vadsø kunstforening kan i år som i fjor bidra med en kunstutstilling i sommer som planlagt.

- Vi skal ha et kunstprogram under Varangerfest 2020. I perioden 5. - 8.august blir det en utstilling og performance med den Oslobaserte Australske kunstneren Kirsty Kross www.kirstykross.com, og workshops for barn. Flere detaljer om programmet kommer 16. juni, informerer styreleder Monica Milch Gebhardt.

Vadsø kunstforening har ikke utstillinger hele året. Så da den strenge nedstengingsperioden kom var Phillipp Spillmanns utstilling nettopp avsluttet, og en ny utstilling skulle ikke åpne før i slutten av mai.

- Åpningen av utstillingen til Brit Fuglevaag 28. mai planla vi som et digitalt arrangement, men da vi nærmet oss ble det faktisk mulig å samle 50 personer med restriksjoner. Vi gikk derfor inn for en kombinasjon, og det fungerte godt der og da med omtrent 45 personer i lokalet. I løpet av det neste døgnet var 700 personer inne på nettsiden for å se den digitale åpningen.

- Men jeg tviler på at vi kommer til å videreføre digitale åpninger framover. Vi jobber først og fremst med kunstformidling i lokalsamfunnet, og vil skape ringvirkninger her, påpeker Gebhardt, og legger til at til høsten åpner de en utstilling med Arnold Johansen 19.september, og deretter Nordnorsken i november.

Kortreiste kunstopplevelser
Ingenting går som planlagt i sommer, men alternativene er like gode. Nye kunstutstillinger åpnes, og publikum i små grupper ønskes hjertelig velkommen, bare husk å holde avstand og vask hendene, ofte.

En kortere versjon av denne artikkelen ble publisert i Se Kunst Magasin Nr. 02 - 2020