Tekst og foto: Susanne Hætta, forfatter, fotograf, kunstner og frilansjournalist
Publisert 20.03 2020 | SeKunstMagasin nr 01 2020
Flere enn tjue ulike lokaler har vært brukt til utstillinger gjennom årene. Styreleder i Vadsø kunstforening gjennom sju år, Monica Milch Gebhardt, forteller at det alltid har vært et ønske om permanente utstillingslokaler.
Nomade/bofast
– Vi har vært nomadiske i mange år, men dette har vært et ressursspørsmål. Da muligheten i 2015 åpnet seg for å ha lokaler på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, fungerte det bra. Det var nært vadsøskolene, noe som var praktisk for formidling i samarbeid med museet, og man kunne oftere ha åpent på dagtid, forteller hun.
Nå skal imidlertid museet oppgraderes, for å bli et mer hensiktsmessig museumsbygg. Dermed måtte både museets ansatte og alle leietakerne ut. Kunstforeningen fikk igjen et sterkt ønske om å finne et permanent lokale, for alternativet ville vært pop-up-galleri ulike steder. Igjen. Men som de sier i forretningslivet: location is everything.I et forretningsbygg med en brun pub, kommunens servicekontor og flere kjedebutikker i nabobyggene, kunne ikke de gamle kiosklokalene vært mer sentrale. Dagen før åpninga er både frivillige, håndverkene og flere fra styret i lokalene. Det er lyst og romslig mellom montrene med Philipp Spillmanns verk – som er første kunstner som presenteres i de nye utstillingslokalene. Milch Gebhardt forteller at de store lokalene var helt ideelle: rimelig husleie, god infrastruktur, bakrom og plass til både gallerirom, butikk, formidlings - og prosjektrom, og ikke minst: det ligger midt i bysentrum. Lokalet har forsåvidt vært utleid til kunstutstillinger tidligere, under Varangerfestivalene i både 2019 og 2018.
– Det oppfylte alle våre ønsker og hadde den mest sentrale beliggenheten av alle lokalene vi vurderte. Den økonomiske støtten har kommet både fra Kulturrådet og Samfunnsløftet til Sparebanken Nord-Norge. I tillegg har en gunstig husleie og annen støtte fra lokalsamfunnet, både direkte og indirekte, kommet kunstforeningen til unnsetning. Men som på andre steder med pluss minus 5000 innbyggere så har dugnadsånden vært svært viktig for å få det til.
Etablert samarbeid
I Finnmark er det langt mellom formidlingsarenaene for profesjonell kunst. Dermed er det viktig å presse sitronen mest mulig når man har kunstnere både på AiR-opphold og som utstillere hos Vadsø kunstforening.
– Lokalene her er tilrettelagt for mer kortvarige prosjekter og ulike formidlingstiltak som for eksempel Den Kulturelle Skolesekken. Slik at kunstnerne også får et tilbud om å gjøre formidlingsprosjekter mens man jobber i Vadsø, og skolebarna får oppleve profesjonell kunst. Prosjektgalleriet åpner opp for at unge, regionale kunstnere kan benytte det til å stille ut kunstprosjekt, eller bruke rommet som atelier for kunstproduksjon, forteller Milch Gebhardt.
I byen ligger også et av Troms og Finnmark fylkeskommunes gjesteatelierer, som kunstforeningen allerede har et mangeårig samarbeid med.
– Noen ganger har kunstnere utstilling i kunstforeningen etter gjesteopphold, og nå har de også bedre lokaler til å ha workshop i, eller til å bidra på annet vis under oppholdet, sier Milch Gebhardt, og henviser til prosjektgalleriet. Med Varangerfjorden utenfor vinduene, er gjesteatelieret på østsiden av Vadsø attraktivt for kunstnere både fra Norge og resten av verden.Søppel/mat
Åpningsutstillingen til den sveitsiske smykkekunstneren Phillip Spillmann heter «Sources». Mange av smykkene og objektene viser mat, laget av gjenkjennelige plast- og trerester han har funnet. En laksekotelett av en rosa garnblåse, sjøpølser av garnringer, og koteletter av trebiter. Ikke minst smågrisene med utskåret skinke liggende under glassklokker, og en plastversjon av den brune pølsa maten transformeres til etter et døgn i tarmsystemet vårt.
Spillmann er kjent for å lage smykker og gjenstander av restmaterialer som hermetikkbokser, og har flere ganger stilt ut på Den Nordnorske Kunstutstilling, i tillegg til flere utstillinger i inn- og utland. I Guovdageaidnu/Kautokeino jobber han i halv stilling som gullsmed på Juhls. Kunsten hans skal kunne fungere både som smykker, men også løsrevet fra kroppen, som gjenstander som spiller sammen med omgivelsene.
– Mat har så mange dimensjoner og har en stor rolle i kunst, spesielt i Asia. Det er så sentralt i våre liv, sier Spillmann. Det humoristiske, tilsynelatende enkle, spiller en rolle i «Sources».
– Tematikken er alvorlig, men man kan bruke humor for å takle det, avslutter Spillmann, som synes det var fint å kunne stille ut i de nye lokalene til Vadsø kunstforening.
– Alt var klart. Det var bare å komme og sette opp utstillingen.
Galleri/kiosk
Vadsø kunstforening sitt nye galleri har også en slags kioskdrift, mer presist en liten kunstbutikk der man kan få kjøpt kunst og kunsthåndverk. Her skal det i første omgang selges produkter av Michèle Noach (grafikk), Kongsfjord atelier (grafikk og rammer), Michiko Takahashi Nilsen (keramikk), Lene Tori Obel Bugge (keramikk), Andrea Muribø (smykker), Anu Forselius (smykker), Sonja Siltala (kunstfoto), og selvsagt smykker av Philipp Spillmann.
Navnet Gallerikiosken ble lansert på åpningen lørdag 7. februar. Dessverre kom ikke det nye skiltet til åpningsdagen. Spenningen ble utløst likevel, med et manipulert bilde med det nye navnet, som ble vist frem til de oppmøtte. Det var stinn brakke, med rundt 200 besøkende i løpet av åpningsdagen. Trangt og tett med folk som det ble; likevel ville ikke kunstinteresserte vadsøværinger gå glipp av en slik begivenhet.
– Kunst vekker masse følelser, og det er det som er artig med kunst, sier Vigdis Johnsen, vadsøværing, opprinnelig fra Tjeldsund.
– Det er et kjempefint tilskudd til kulturlivet, etter at byen også har fått ny kultursal og ny kino. Det var en sorg da butikken iGalleri la ned, så dette er veldig positivt, sier Johnsen. Venninnen Hilde Skjerven Bersvendsen nikker enig, og forteller at Philipp Spillmanns åpningsutstilling faller i smak.
– Som kunstneren uttrykte: det er en utfordring med matsituasjonen i verden, så dette er en politisk utstilling. Sjøpølsene er artige! smiler hun. At Gallerikiosken er viktig for byen, og spesielt at den er i sentrum, synes å være gjennomgangsmelodien blant publikum.
Utstillingen "Sources" av Philipp Spillmann står i Gallerikiosken i Vadsø til 1. mars 2020.
Brit Fuglevaag er neste kunstner. Hennes utstilling åpner 28.mai og står til 21.juni. Kunstforeningen satser på fem utstillinger gjennom året; to om våren, to om høsten og en festivalutstilling under Varangerfestivalen, som arrangeres hvert år i uke 32. Kunstforeningen tar imot utstillingssøknader en gang i året til gallerirommet der profesjonell kunst vises, men tar imot søknader til prosjektgalleriet hele året.