Malerier i år 2000

Utstillingen Malerier i år 2000 var en utstilling satt i kunsthistorisk sammenheng, representert av kunstnere som har eller har hatt tilknytning til Nord-Norge, i dag og for hundre år siden.

UTSTILLINGSTURNÉ 2000-2001

SKINN valgte å markere århundreskiftet med å fokusere på maleriet, fordi det er et grunnleggende tradisjonelt kunstuttrykk historiske sett. For hundre år siden var billedkunst ensbetydende med maleri, men i dag er det bare en genre av mange innen billedkunsten.
Maleriet har gjennomlevd modernismens utvikling i kunsten gjennom 1900 tallet til vår tids postmoderne epoke.

Utstillingen Malerier i år 2000 presenterte malerier av fire billedkunstnere som er født og oppvokst i Nord-Norge; Gerd Frantzen , Yngve Henriksen, Thor Arne Losnedahl og Ingunn Reinsnes. Alle bortsett fra Gerd Frantszen er i dag bosatt i sitt hjemfylke Nordland. Frantzen bor og arbeider i Bergen.

Nordnorsk Kunstmuseum valgte ut to malerier fra egen samling fra tidsrommet rundt forrige århundreskifte. Disse var av henholdsvis Ole Juul som var fra Lofoten, og Adolf Tidemand som bodde på Værøy ett år i sitt voksne liv.
Utstillingen Malerier i år 2000 satte fokus på endringen i maleriets innhold og uttrykk med representasjon av malerier fra dette århundre og forrige århundre. Samtidskunstnerne som deltar i utstillingen har stor bredde innenfor maleri i fargebruk, teknikk og uttrykksform, fra det klassiske maleri til abstraherte og naivistiske former. De historiske maleriene er preget av den tid de er skapt i, den gang maleriet hadde en annen betydning og status en i dag.
Utstillingen var godkjent som tusenårsprosjekt av Norge 2000 AS.

Kunstnere i utstillingen

Gerd Frantzen
Gerd Frantzen er født 1958 i Mo i Rana. Hun har sin kunstutdannelse fra Kampen tegne-og maleskole 1983-84, Vestlandets Kunstakademi 1986-90. I tillegg har hun nordisk språk og litteratur grunnfag. Hun bor og arbeider i Bergen, og har atelier på Bryggen. Gerd Frantzen debuterte med separatutstilling i Galleri Gimle i Oslo 1990, og har siden den gang hatt flere separatutstillinger rundt i hele landet. Hun har deltatt på en rekke juryerte utstilinger og kollektivutstillinger i Norge, men også i Thailand, Malaysia og Vietnam. Gerd Frantzen har hatt utstmykningsoppdrag på Sandviken sykehus i Bergen, og er innkjøpt av Bergen kommune, Nordland fylkeskommune, National Gallery i Malaysia, Silphakorn University Art Collection og National Gallery i Thailand.
Gerd Frantzen om sitt arbeide: “Mine bilder er malt med oljefarver på linlerret. Jeg vil skape et uttrykk, en stemning, atmosfære ved hjelp av farver. Min maleriske prosess er veldig intuitiv, hvor fragmenter av minner påvirker prosessen. Mine minner er ofte farvet i en stemning av lys, som beskriver noe psykisk. Som inspirasjonskilde har jeg brukt gamle sort/hvitt-foto, negativer, skisser og utklipp, og dette står i relasjon til min egen erfaring og historie.”

Yngve Henriksen
Yngve Henriksen er født i Svolvær 1965. Han er utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg 1983-85, SHKD i Bergen 1988-90, bor og arbeider i Svolvær. I 1990 debuterte han på Galleri Boj i Stockholm. Yngve Henriksen har, sin unge alder til tross, allerede rukket å holde en lang rekke separatutstillinger i Norge og Sverige. Blant annet har han stilt ut i Oslo, Bergen, Tromsø, Stockholm, Göteborg og Östersund.

Henriksen har hatt flere utsmykningsoppdrag i Norge og Sverige, bl.a. Høgskolen og Regionsykehuset i Tromsø, Kulturhuset i Finnsnes, Leknes lufthavn og Centralsjukhuset i Karlstad. Nordnorsk Kunstmuseum, Värmlands Museum, Norsk Kulturråd Statens Konstråd i Sverige og kommunale og fylkeskommunale samlinger i Norge og Sverige er blant de som har gått til innkjøp av Yngve Henriksens særegne arbeider.
Han har også mottatt flere offentlige og private stipend.
Yngve Henriksen om sitt arbeide:
“Mine bilder ligner hverandre. Jeg maler det samme om og om igjen, og i blant noe helt annet. Det handler om jord, pigment. Jord, luft, ild og vann, lys og vindpinte skygger. Mørke. Ikke spesielt originalt. Ingen ironi, men alvor. “Jeg gir faen i hele kunstforvirringen”, for å sitere den danske maleren Oluf Høst. Jeg utkjemper mine egne slag i atelieret. Ikke så mye å snakke om egentlig.”

Thor Arne Losnedahl
Thor Arne Losnedahl er født i Bodø 1959. Han er utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg 1985-87. Fra 1987-91 var han student ved Kunstakademiet i Trondheim.
I Trondheim holdt han også sin debututstilling i Galleri 3B i 1994. Han har en rekke ganger deltatt på Trøndelagsutstillingen og Den Nordnorske Kunstutstilling. Han har også deltatt på kollektivutstillingen Nordnorsk Samtidskunst i 1997.
I 1999 holdt han sin første store separatutstilling i Bodø Kunstforening. Thor Arne Losnedahl er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Trondhjem Kunstforening og andre private samlinger.
Thor Arne Losnedahl om sitt arbeide:
Inspirasjonen finnes over alt; i naturen, i kulturen - fra den minste detalj til det store kosmos. Problemet er å være åpen for inntrykkene og i bearbeidelsen av disse. I denne arbeidsprosessen skapes ofte nye idéer. Arbeidet i seg selv kan også være svært inspirerende. Jeg må ha en idé for å kunne male. Idéen springer ofte ut av en følelse. Denne må bearbeides mentalt før den realiseres på lerretet.”

Ingunn Judith Moen Reinsnes
Ingunn J. M. Reinsnes er født i Bodø 1960. Hun har sin utdannelse fra Oslo Tegne- og malerskole 1984-87. Hun bor og arbeider i Sortland.
Ingunn J. M. Reinsnes debuterte i 1987 med separatustilling i UKS - Oslo. Etter dette har hun hatt flere separatutstillinger både i Sør- og Nord-Norge. Hun har også deltatt på mange kollektivutstillinger i Norge og én i Madrid, Spania. Hun har foretatt en rekke studiereiser i utlandet, blant annet i Nord og Vest-Afrika, Roma, Barcelona, Leningrad og Moskva, New-York og Philadelphia.

Reinsnes er innkjøpt av Modum Kommune og Sortland kommune, og har mottatt flere offentlige stipender. Ingunn J. M. Reinsnes om sitt arbeide:
“Oljefargene har en glød og intensitet som jeg liker. Konsistensen er viktig, og jeg bruker kniv fordi det gir en direkthet og klarhet. Jeg forsøker å forløse spenninger, rytme, intuisjon og følelser og våge å la det stå. Etter å ha bodd i Vesterålen i mange år ble jeg mer og mer inspirert av naturen - fjellet -havet -himmelen og det skiftende blå lyset. Jeg jobber med kniv, og relativt fort. Når strøket er satt er det bestemt. Jeg tegner sjelden opp motivet på forhånd. Ting kommer etter hvert som jeg fyller lerretet. Bildet lever sitt eget liv.”