Outsider Art - "RÅ KUNST"

Sør-Troms Museum tar outsidernes verden inn i norsk kunstverden. Utstillingen Rå kunst er et resultat av museets treårige prosjekt "Utvikling av nasjonalt senter for Outsider Art".

UTSTILLINGSTURNÉ 2014-2015

Produsenter:
En samarbeidsproduksjon mellom Sør-Troms museum og Se Kunst i Nord-Norge.

Rå kunst er verk av kunstnere som lever og virker avsondret fra den tradisjonelle kunstverdenen gjennom psykiske utfordringer eller sosiale omstendigheter. Denne kunstsjangeren har vært nesten usynlig i Norge. Gjennom utstillingen vil det formidles en sterk norsk tilstedeværelse i Outsider Art/Art Brut eller “Rå kunst”, som er blitt det norske begrepet.

Utstillingen setter søkelys på denne internasjonale kunstsjangeren og viser at Rå kunst finnes også i Norge. Utøvere innen denne kunstformen er sjeldne, og kunstnerne selv har heller ingen store ambisjoner om å bli lagt merke til. Det kunstneriske arbeidet blir brukt av utøverne som en nødvendig redskap for å navigere seg gjennom hverdagen og livet. Kunsten finnes som en sterk kreativ, altoppslukende kraft hos noen mennesker, og den kan overstyre alle andre innflytelser. I Norge finnes det i dag flere fremtredende utøvere innen Rå kunst. Ofte er de kjent i lokalsamfunnet både for sitt umettelige ønske om å skape, for å være annerledes, og for sin evne til å gå sine egne veier.

Et utvalg av seksten kjente og ukjente rå kunstnere er plukket ut. Utstillingen er kuratert av Roanne O`Donell, Galleri NordNorge, Svein Ingvoll Pedersen, Nordnorsk kunstnersenter, Imi Maufe, Galleri VOX, Eva Skotnes Vikjord, Se Kunst i Nord-Norge og Simone Romy Rossner, Trastad Samlinger, Sør-Troms Museum. Blant de som er plukket ut for a vise sine arbeider er Herleik Kristiansen, Geir Wallem, Ann-Mari Erichsen, Frode Felipe Schjelderup, Karly Mikalsens og objekter fra Kristians Hus i Kåfjord.

Kontakt: 
Pia Lidvall, koordinator utstilling og formidling, Se Kunst i Nord-Norge, e-post: pia@sekunst.no

Faktaark "Rå Kunst"

Turnérute

Deltakende kunstnere i utstillingen

Relaterte artikler