"Emalje og Design". Grete Prytz Kittelsen 2011-2012

Grete Prytz Kittelsen (1917-2010) er blitt kalt Scandinavian Design-dronningen. Hun regnes blant Nordens fremste formgivere, og har mer enn noen vært med på å sette norsk design på verdenskartet.

UTSTILLINGSTURNÉ 2011-2012

Turnéperiode: oktober 2011 - juni 2012
Produksjon: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Turné og formidling i Nord-Norge: SKINN – Se Kunst i Nord-Norge. 2011-2012

Blant Grete Prytz Kittelsens største meritter var helt nye emaljefarger og en revolusjonerende teknikk der hun tegnet og freste i metallet – noe som ga unike mønstre og farger. Etter at hun hadde lansert denne teknikken i sine sølvarbeider, begynte hun sitt samarbeid med Cathrineholm A/S ved Halden i 1955 – hvor hun skapte sine «vakrere hverdagsvarer».

Vandreutstillingen omfatter over hundre av hennes fargerike og vakre bruksgjenstander i stål, jern og emalje for dette firmaet. «Mix and match»-servisene med tallerkener, fat, boller og kasseroller fant veien til tusener av hjem, og er i dag designikoner og ettertraktede samleobjekter.

Grete Prytz Kittelsen var en av våre første kunstnere i industrien og med henne ble Cathrineholm A/S en av de mest suksessrike småindustribedrifter i Norge i etterkrigstiden. Hun ville «sette farge på hverdagslivet» og realiserte det i serien Cathrine, med i alt 10 forskjellige farger i opak emalje, og i serien Cathedral, som hadde de populære mønstrene Fjær og Strek, med fire forskjellige farger i transparent emalje. I 1957 fikk hun gullmedalje for disse arbeidene på Triennalen i Milano. Likeledes har hun blitt tildelt en rekke andre utmerkelser på nasjonale og internasjonale utstillinger. I 1962 lanserte Grete Prytz Kittelsen den populære og elegante kjelen «Sensasjonskasserollen», som i 1965 ble dekorert med mønsteret Lotus.

Grete Prytz Kittelsens virke og betydning rekker langt utenfor Norges grenser. Sammen med sin første ektemann, arkitekten Arne Korsmo, ble hun under studietiden ved Insitute of Design i Chicago 1949–50 kjent med modernistiske arkitekter og designere som Ray og Charles Eames, Frank Lloyd Wright og Mies van der Rohe. Blant hennes europeiske venner og samarbeidspartnere finner vi Paolo Venini, Jørn Utzon, Aalvar Aalto, Sverre Fehn og hennes første ektemann Arne Korsmo. Denne fascinerende historien presenteres i et stort bokverk Grete Prytz Kittelsen – Emalje og Design (310 s., 500 ill.), lansert av Gyldendal i forbindelse med utstillingen i Oslo.

Gjenstandene presenteres i sammenleggbare glassmontre. Veggtekster og store bilder av kunstneren følger utstillingen for opphenging på vegg.

Utstillingen henvender seg til et bredt publikum; skoleklasser (ungdomsskole og videregående skole), fagfolk, så vel som det alminnelige design- og kunstinteresserte publikum. Utstillingen krever ca. 50 m2.