"Expedition of Printmakers" NYE TRYKK 2011-2012

Prosjektet «Expedition of printmakers» er et samarbeid mellom Nordnorsk kunstnersenter og grafikkavdelingen ved kunstakademiet Jan Matejko i Krakow.

UTSTILLINGSTURNÉ 2011-2012

Prosjektet har bestått av en kunstnerisk ekspedisjon med 7 norske og 7 polske kunstnere høsten 2010, samt produksjonen av denne grafikkutstillingen. Utgangspunkt for ekspedisjonen var den klassiske kunstnerreisen nordover med Hurtigruta. Deretter gikk turen til Krakow og omegn. Elisabet Alsos Strand, som er initiativtaker, deltaker og kunstnerisk koordinator på norsk side, har deler av utdannelsen sin fra Kunstakademiet i Krakow. Der blir de tradisjonelle grafiske teknikkene vektlagt, og de profesjonelle verkstedene de kan tilby er med på å stimulere et på samme tid tradisjonsrikt og progressivt miljø. Nå er vi er stolte over å kunne presentere utstillingen parallelt i Svolvær og Krakow sommeren 2011.

Variasjonen i uttrykk er stor, fra det vare og abstraherte, til det figurative og fargesterke. Det nordnorske landskapet er sterkt representert på nye og uventede måter. Tradisjonelle teknikker som tresnitt, lino, etsning og koldnål dominerer, men noen har også benyttet seg av digitalprint og serigrafi. Deltagende kunstnere er Thor Erdahl, Janne Juvi Rasmussen, Marta Bozyk, Monika Niwelinska, Grethe Winther-Svendsen, Are Andreassen, Bodgan Miga, Elisabeth Alsos Strand, Grethe Irene Einarsen, Krzysztof Swietek, Hanne Grete Einarsen, Krzysztof Tomalski, Tomasz Winiarski og Stefan Kaczmarek.

Nordnorsk Kunstnersenter er glade for å kunne føre prosjektet over i en andre fase ved å inngå samarbeid med SKINN om en utstillingsturné. I løpet av høsten 2011 og våren 2012 skal utstillingen til 15 visningssteder i Nordland, Troms og Finnmark. Dermed blir kunstverkene på et vis tilbakeført til nettopp det landskapet der inspirasjonen til mange av trykkene oppsto.

Fra Norge kommer erfarne grafikere som Are Andreassen, Thor Erdahl, Hanne Grete Einarsen og Elisabeth Alsos Strand. Noen av deltakerne er mer kjent for å jobbe innen andre medier: Grethe Irene Einarsen (fotograf), Grethe Winther Svendsen (keramiker) og Janne Juvi Rasmussen (smykker og tegning).
Ustillingen vil inneholde 28 innrammede verker 68x98 cm.

Produksjon: Nordnorsk Kunstnersenter i samarbeid med grafikkavdelingen ved Jan Matejko Academy of Fine Arts i Krakow, Polen.
Turné og formidling i Nord-Norge: SKINN – Se Kunst i Nord-Norge. 2011-2012
Kunstnerisk koordinator: Elisabeth Alsos Strand, Mo i Rana og Marta Bozyk, Krakow, Polen.
Utstillingsperiode: 10. september 2011 - 10. juni 2012
Ustillingen er en del av Den Kulturelle Skolesekken i Nordland, Troms og Finnmark

Janne Juvi Rasmussen: Dancing in Zakopane (lino, 50x40 cm)
Elisabeth Alsos Strand - Passasje II
Marta Bozyk, Lofoten II (lino 70x100 cm)
Bodgan Miga 045 Wyspy 3, linoryt, 2011, 37 x 91 cm