Til minne om kunstneren Gunnar Tollefsen

SE KUNST I Nord-Norge fikk i sommer den triste meldingen om Gunnar Tollefsens bortgang.
Nå har vi nettopp avviklet den fjerde utgaven av Bodø Biennale 2022 og har sterkt i minne den første biennalen i 2016, da vi produserte utstillingen "MITT LANDSKAP", hvor Gunnars kunstnerskap stod i sentrum.


MINNEORD

08.09.2022
av Eva Skotnes Vikjord, daglig leder | Se Kunst i Nord-NorgeVårt første møte med Tollefsen var i 2014, da vi inviterte han til samarbeid sammen med 7 samtidskunstnere, i en utstilling som skulle speile et tidsperspektiv i kunsten på 40 år.

Det ble et varmt første møte på Nøss med Gunnar og hans kone Åse, hvor vi ble tatt vel i mot på hans hjemgård på vestsiden av Andøya. Det var lett å forstå hans sterke tilknytning til naturen med forankring i dette stedet.

Det ble et flott og spennende samarbeid over  nesten 4 år. Det siste møtet med Gunnar Tollefsen var høsten 2019, da vi lanserte publikasjonen «MITT LANDSKAP - senmodernisme i dialog med samtidskunst» med dokumentasjon av kunstutstillingen på Kulturfabrikken på Sortland. Det ble et betydningsfullt arrangement med et foredrag ved Gunnar Danbolt, professor i Kunsthistorie, hvor Gunnars kunstnerskap ble plassert i en større kunsthistorisk sammenheng. Et stort oppmøte av lokal befolkningen, viste at Tollefsen var en skattet kunstner i Sortland og Vesterålen. Her bodde han frem til han gikk bort i en alder av 89 år. Arbeidssted hadde han også på Nøss, hvor han sammen med sine to kunstnerbarn Siri og Espen bygde opp Atelier Nøss. I takknemlighet for et verdifullt faglig samarbeid, fred over Gunnar Tollefsens minne.

Relaterte artikler