Bygg for livsverket til Keviselie

I Tysfjord har Árran - Julevsáme guovdásj/Lulesamisk senter fått innvilget en million i investeringstilskudd fra Norsk kulturfond til å etablere et nytt kunstmagasin for billedkunst, og for å forvalte og formidle kunsten til den den samiske kunstneren Keviselie Hans Ragnar Mathisen (Elle-Hánsa) (f. 1945).

AKTUELT
Publisert 15.juni 2021 | Se Kunst Magasin nr 02 2021

Hans Ragnar Mathisen (Elle-Hánsa) har donert hele sin kunstproduksjon og kunstsamling til Árran. Samlingen består av rundt 15.000 kunstverk og inneholder gjenstander, bøker, tegninger, akvareller, malerier, grafiske trykk, i tillegg til et førtitalls av hans originale håndtegnede kart over ulike deler av Sápmi. Árran føyer seg nå inn i rekken av samiske museum som i tillegg til sine kulturhistoriske samlinger også forvalter store, eller mindre kunstsamlinger av samiske kunstnere.

Allerede denne høsten skal en stor retrospektiv utstilling med Keviselie Hans Ragnar Mathisen gi en bred presentasjon av kunstnerskapet til den 75-år gamle kunstneren. Utstillingen åpner i 18. september i Tromsø kunstforening og kurateres i samarbeid med Árrans kurator Gry Fors. Deretter skal utstillingen på vandring til flere visningssteder i Sápmi.