Hva skjer med etableringen av Samisk Kunstmuseum?

I snart 50 år har det vært kjøpt inn kunst med tanke på å etablere et Samisk Kunstmuseum. Etter hvert har innkjøpene blitt til en enorm kunstsamling som per våren 2021 rommer minst 1400 kunstverk.

ARTIKKEL
27.08.202114:58 Se Kunst Magasin

Tekst: Susanne Hætta
Publisert i høstutgaven 2021 | Se Kunst Magasin nr 03 2021

Flere forsøk på å få etablert et Samisk Kunstmuseum har strandet av ulike årsaker. En av grunnene er manglende forankring i lokale miljøer. Inger Blix Kvammen, nestleder i Sámi Dáiddačehpiid Searvi / Samisk Kunstnerforbund (SDS), sier de nå er forsiktig optimistisk overfor det forprosjektet som Kulturdepartementet har på blokka for et museumsbygg i Kárášjohka/Karasjok. Er virkelig noe i ferd med å skje? Samtidig formes et nytt initiativ et helt annet sted – Romssa Kunsthall i Tromsø.

Forfatter og frilans journalist Susanne Hætta har diskutert situasjonen med Inger Blix Kvammen, Henrik Olsen (NSR), som er sametingsråd for kultur og kirkesaker, samt prosjektleder for Romssa Kunsthall Maria Utsi. Les artikkelen i den kommende høstutgaven av Se Kunst Magasin Nr. 3 / 2021 som utgis i september.

Har du husket å fornye abonnementet ditt? Lyst til å motta tidsskriftet i postkassen? Bestill online på tekstallmenningen.no