Grafikk i fokus fra kunstnere med samisk bakgrunn

Til utstillingen i De Samiske Samlinger/RDM var all grafikken hentet fra det Samiske kunstmagasin/RDM

OMTALE

«CONVENTUS» 13. juli – 8. SEPTEMBER 2019, SÁMI DÁIDDAGUOVDDÁŠ

Tekst: Kristoffer Dolmen – direktør – Sámi Dáiddaguovddáš 
Foto: Tor Egil Rasmussen / Sámi Dáiddaguovddáš
Publisert 19.september 2019 | SeKunstMagasin nr. 03 2019

Norske Grafikere fyller 100 år
I sommer gikk Sámi Dáiddaguovddáš og De Samiske Samlinger/RDM sammen om å lage to utstillinger for å vise frem et bredt utvalg av grafikk fra kunstnere med samisk bakgrunn. I 2020 skal én av utstillingene videre på turné.

Utstillingene «Conventus» og «Ti grafikere
Et utvalg grafikk fra det Samiske Kunstmagasin», markerer 100-års jubileet til organisasjonen Norske Grafikere. Et jubileum som i løpet av 2019 markeres med grafikkutstillinger over hele landet. Her i nord har også Bodø kunstforening og Nordnorsk Kunstmuseum bidratt med utstillinger til dette jubileet.

Grafikk har vært en viktig del av samisk kunst. I og med at disse utstillingene skulle inngå 100-års jubileumsmarkering var det derfor essensielt å ha med arbeider av pionerer som blant annet John Savio (1902-1938), Oddmund Kristiansen (1920-1998) og Iver Jåks (1932-2007). Samt grafikk av eldre og yngre kunstnere som Inga Nordsletta Pedersen som den eldste (f. 1932) og Ragna Misvær Grønstad (f. 1984) som den yngste med medlemskap i SDS og bringer tradisjonen med å jobbe grafikk videre. De to utstillingene tok ikke mål av seg for å vise alle samiske kunstnere som har jobbet med grafikk, men kuratorene har gjort et kresent utvalg.

Ti grafikere
Til utstillingen i De Samiske Samlinger/RDM var all grafikken hentet fra det Samiske kunstmagasin/RDM. Samlingen rommer et stort antall grafiske verker av samiske kunstnere. Direktør ved Samisk senter for samtidskunst Kristoffer Dolmen har vært kurator og gjorde et utvalg fra denne samlingen til utstillingen. Her vises verker fra flere av de samme kunstnere som i utstillingen på «Conventus» hos Samisk senter for samtidskunst, men med et større fokus på naturstemninger, mennesker og dyr i møte med natur. Blant annet med verk av Inga Nordsletta Pedersen, Trygve Lund Guttormsen, Hans Ragnar Mathisen, Arnold Johansen, Eva Aira, Tomas Colbengtson og Hanne Grete Einarsen.

Conventus
Utstillingen «Conventus» hos Samisk senter for samtidskunst (SDG) presenterer kunstverk lånt inn fra Samisk Kunstmagasin/RDM, Saviomuseet, Troms fylkeskommune, Nordnorsk kunstmuseum og fra enkelte av kunstnerene.
Den viser et spenn av ulike grafiske uttrykk, og trykketeknikker fra tradisjonelle til nyskapende formater. Utstillingens tittel er hentet fra et tresnitt av Geir Tore Holm. Ordet conventus kan ha ulike betydninger som møte og samling. I samisk kultur er ildstedet – Àrran – viktig møtested, som er tittel på et tresnitt av Hans Ragnar Mathisen. Utstillingen som også inneholder verk av Lena Stenberg, Kristin Tårnesvik og Katarina Pirak Sikku, fletter sammen fortid og samtid i en samling av motiver som omhandler liv, kultur og natur, fra det humoristiske til det alvorlige.
I det kuratoriske arbeidet med utstillingen har direktør ved SDG Kristoffer Dolmen samarbeidet med kurator Elise Cosme Hoedemakers fra Se Kunst i Nord-Norge. To hoder jobber ofte bedre enn ett, så også her. Det har vært en interessant dialog om det å velge ut grafikk av ulike kunstnere slik at det kan fungere i en god samklang med hverandre.

Skal ut på turné
Det lages nå en turnéversjon av utstillingen i samarbeid med Se Kunst i Nord-Norge, og i desember skal «Conventus» stilles ut i galleriet til Norske Grafikere i Oslo (12.desember 2019 - 8. januar 2020). Deretter vil utstillingen turnere i 2020 til utvalgte visningssteder i Nord-Norge, som Adde Zetterquist Kunstgalleri i Saltdal, Galleri Ariblå i Kulturfabrikken på Sortland og til Lille Kabelvåg kunstgalleri.

Les flere aktuelle saker