Ingen Áillohaš utstilling

Den store retrospektive utstillingen med den samiske kunstneren Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš (1943-2001) skulle etter planen presenteres hos Nordnorsk kunstmuseum (NNKM) kommende høst.

AKTUELT
Publisert 15.juni 2021 | Se Kunst Magasin nr 02 2021

Bilde: Nils-Aslak Valkeapää, 1973, fotografert av Uno Järvinen - Helsingin Sanomat. Foto: Hennie Onstad Kunstsenter

Multikunstneren Áillohaš uttrykte seg gjennom flere kunstarter og var en nyskaper innen samisk joik, litteratur og billedkunst, og nordisk pionér innenfor kunstnerbøker, lydkunst og poesi. Utstillingen om hans liv og kunstnerskap er kuratert av Geir Tore Holm og Lars Mørch Finborud og åpnet i fjor høst på Henie Onstad Kunstsenter. Dessverre har utstillingen vært koronastengt for publikum i store deler av utstillingsperioden, og nå er det altså på nytt usikkert om når publikum kan få gleden av å se dette enestående utstillingsprosjektet i Tromsø.

Utstillingen presenterer over 150 kunstverk, og rundt femti av disse er verk og fotoserier utlån fra stiftelsen Lásságámmi som forvalter en store deler av kunsten til Valkeapää. I perioden med pågående konflikter rundt sparkingen av tidligere museumsdirektør Jérémie McGowan og kunstmuseets styre, nektet styret i stiftelsen Lásságámmi på et tidspunkt å låne ut verk til høstens visning ved Nordnorsk kunstmuseum. Dette satte samarbeidet rundt utstillingen på vent. I en pressemelding i mai uttaler daglig leder Line Fusdahl ved NNKM at i dialog med styreleder i Stiftelsen Lásságámmi Kirsti Lervoll er det bestemt at museet utsetter den planlagte Áillohaš utstillingen til et senere tidspunkt. Kunstmuseets nye direktør Katya García-Antón, som tiltrer stillingen i Tromsø i august 2022, skal videreføre det omfattende arbeidet institusjonen har påbegynt med denne utstillingen.