Forvaltning av nye samiske kunstsamlinger. Hvem tar ansvaret?

Árran Lulesamisk senter i Nordland sitter på den kanskje største kunstsamlingen i nord etter at den samiske kunstneren Hans Ragnar Mathisen donerte hele sitt livsverk av 15.000 verk til senteret.

SE KUNST MAGASIN

Nå mangler Árran et eget visningsrom til formidling av kunsten til publikum, og fast bevilgning for å forvalte denne kunstarven. Donasjonen vekker derfor et brennende aktuelt spørsmål; hvem har ansvaret for forvaltning, organisering og finansiering av samiske kunstsamlinger i nordnorske kunstinstitusjoner? For det bevilges lite eller ingen midler til de samiske institusjonene i Nordland som allerede forvalter samlinger av samisk samtidskunst.

Kunsthistoriker og skribent Øystein Voll har intervjuet Lars Magne Andreassen, direktør for Árran Lulesamisk senter, og konfrontert både Magne Svineng avdelingsdirektør for næring, kultur og helse på Sametinget og Christian Torset som er nye fylkesråd for kultur, klima og miljø i Nordland fylkeskommune om situasjonen som Áarran nå står i.

Foto: Elle-Hánsa/Keviselie/Hans Ragnar Mathisen i sin retrospektive utstilling «ČSV terra cognita» i Tromsø kunstforening 2021.
Fotograf: Sissel Ann Mikkelsen

Les hele artikkelen i Se Kunst Magasin Nr. 1 / 2022

Årsabonnement og enkeltutgaver bestiller du på nett via tekstallmenningen.no

Privat abonnement 369 kr. / Fire utgaver i året levert hjem rett i postkassen.
Bedriftsabonnement 669 kr. / Motta tre eks. av fire utgaver i året.
Enkeltutgaver 105 kr.

Betalingsalternativer:

Faktura eller
Abonnementet er løpende til det blir sagt opp.

Har du spørsmål eller ønsker å bestille abonnement gjennom oss, ta kontakt så ordner vi det!

Kontakt redaksjonen: magasin@sekunst.no eller post@sekunst.no