Havmannutstillingen 25 år

Skulpturen Havmannen er laget av den engelske kunstneren Antony Gormley og inngår som Rana kommune sin skulptur i Skulpturlandskap Nordland.

AKTUELT
Anthony Gormley og AK Dolven - Havmannutstillingen 06. mai til 25. aug. i Rana kunstforening.
Publisert 15.juni 2021 | Se Kunst Magasin nr 02 2021

Havmannutstillingen 25 år

Skulpturen av granittstein ble avduket 6. mai 1995 – og hver mai har Rana kunstforening feiret skulpturen med en årlig Havmannutstilling. Når skulpturen nå fyller 25 år, har kunstforeningen invitert Antony Gormly tilbake til Rana for en jubileumsutstilling sammen med kunstneren AK Dolven, som opprinnelig kom på idéen om Skulpturlandskap Nordland.

Kurator Maaretta Jaukkuri har kuratert utstillingen «Present», der Antony Gormley viser en av sine helfigurskulpturer Another time (1999) fra samme periode som Havmannen, og en serie kopperstikk med tittelen Body & Soul (1990). Disse ble laget ved at kunstneren presset en del av kroppen mot trykkplaten, og lot den registrere kroppens tyngde, for slik å fremkalle kroppens ‘indre mørke’. AK Dolven viser videoarbeidet Still Life (1998) og tre malerier fra serien Upliftning (Oppløftende) (2019). De viser fysiske spor etter armene til en voksen person som strekker seg så høyt som bare mulig.

På grunn av pandemien har feiringen av 25 års jubileet vært utsatt ett år, men 7. mai kunne utstillingen endelig åpne for publikum. Den står gjennom hele sommeren frem til 22. august i kunstforeningens utstillingslokaler i Rana Museum.

Bilde: Antony Gormley, Another Time, 1999. Foto: Rana kunstforening