"A Dolls House" Rana kunstforening 08.februar - 07.mars

Marianne Heske er en av Norges mest anerkjente kunstnere. Hun har vært aktiv som kunstner i mer enn 40 år. Heske er godt kjent i utlandet hvor hun har stilt ut på museer over hele verden med videokunst, skulptur og dukkehoder. Rana kunstforening presenterer en utstilling med Marianne Heske under Vinterlysfestivalen i februar.

MARIANNE HESKE “A DOLL’S HOUSE”, VINTERLYSFESTIVALEN 2020,
08. februar – 07. mars i Rana kunstforening. Tekst og foto: Rana kunstforening

Marianne Heske, (f. 1946). Utdannet fra Bergen Kunsthåndverkskole, Ecole Nationale Supèrieure des Beaux Arts i Paris, Royal College of Art i London, Jan van Eyck Acakemie i Maastricht. På åttitallet fikk hun internasjonal oppmerksomhet for sine videomalerier. Ved å benytte videokamera, fotoapparat og digitale verktøy for å skape sin kunst er hun en av pionerene innenfor utviklingen av video- og digital kunst.

Gjerdeløas tur-retur Paris
Mange kjenner kanskje best til hennes «Prosjekt Gjerdeløa» som har skrevet seg inn i Norsk kunsthistorie og historien om konseptkunst spesielt. I 1980 deltok hun i XI Biennale de Paris med sitt kunstprosjekt som gikk ut på å flytte en 350 år gammel løe fra Tafjord i Sunnmøre til Paris og utstillingen på Centre Pompidou. Da utstillingen var over ble Løa fraktet tilbake til Norge og stilt ut hos Henie Onstad Kunstsenter. Deretter ble den fraktet tilbake til Tafjord og satt opp igjen på sitt opprinnelsessted – nøyaktig ett år etter demonteringen. I 2018 skapte «Prosjekt Gjerdeløa» igjen avisoverskrifter da Nasjonalmuseet ikke ville kjøpe det mye omtalte verket. Derimot ønsket kunstsamler Nicolai Tangen å sikre seg kunstverket for 2 millioner kroner for å gi det til den nye Kunstsiloen i Kristiansand.

Alle har et hode
Sentralt i Heskes kunstnerskap er skulpturene som ligner små dukkhoder. Dette er et livsprosjekt basert på et antikvarisk 1800-talls dukkehode Heske fant på et marked i Paris i 1971. Det originale dukkehodet fra Paris har vært utgangspunktet for en mengde dukkehoder Heske har fått produsert i mange forskjellige land. Der har lokale håndverkere laget sine egne tolkninger av det originale dukkehodet fra Paris, og utformet i ulike materialer representerer hvert dukkehode kulturer fra hele verden deriblant Zimbabwe, Kina, India og Norge.

Les mer på Rana kunstforenings nettside