«Conventus» vises hos Norske Grafikere

Utstillingen er et kuratorisk samarbeid mellom Samisk Senter for Samtidskunst og Se Kunst i Nord-Norge. Kuratorteamet: Kristoffer Dolmen (SDG) og Elise Cosme Hoedemakers (SE KUNST)

Samisk Senter for Samtidskunst og De Samiske Samlinger/RDM gikk i sommer sammen om å vise frem et bredt utvalg av grafikk fra kunstnere med samisk bakgrunn. Utstillingene markerer 100-års jubileet til organisasjonen Norske Grafikere. Dette er et jubileum som i løpet av 2019 markeres over hele landet. I Karasjok ble dette markert i sommer med grafikkutstillinger både på kunstsenteret og museet.

Fra 12. desember til 18. januar vises utstillingen hos Norske Grafikere, Oslo.

Direktør ved SDG, Kristoffer Dolmen, sier om utstillingene: 
- Grafikk har vært en viktig del av samisk kunst og i og med at disse utstillingene skal inngå i en 100-års jubileumsmarkering er det viktig å ha med arbeider av pionerer som blant annet John Savio, Oddmund Kristiansen og Iver Jåks. Av de nålevende er det en miks av eldre og yngre kunstnere med Inga Nordsletta Pedersen som den eldste (født 1933) og Ragna Misvær Grønstad (født 1984) som den yngste, hun ser jeg på en av de nye yngre kunstnerne som bringer tradisjonen med å jobbe grafikk videre og holder et høyt nivå. Ellers vil publikum nikke gjenkjennende til noen kunstverk og andre er det første gang de ser. Utstillingen tar ikke mål av seg for å vise alle samiske kunstnere som har jobbet med grafikk. Vi har vært nødt til å gjøre et utvalg, og det er det vi inviterer publikum til å se og håper det skaper samme begeistring som det gjør hos som er kuratorer.  

Om utstillingen «Conventus»

Utstillingen består av verker som er lånt inn fra Samisk Kunstmagasin/RDM, Saviomuseet, Troms fylkeskommune, Nordnorsk kunstmuseum og fra enkelte av kunstnerne. Samlet gir den en bred presentasjon av hvordan sentrale kunstnere jobber med ulike grafiske teknikker som for eksempel tresnitt, etsning, monotypi, silketrykk, trykk på polykarbonatglass og aluminium. 

Utstillingens tittel «Conventus» er hentet fra et tresnitt av Geir Tore Holm; ordet kan ha ulike betydninger, hvorav to er møte og samling. Et viktig sted å møtes i den samiske kulturen er ildstedet - Àrran, som er tittel på et tresnitt av Hans Ragnar Mathisen. Utstillingen «Conventus» fletter sammen tid og samtid i en samling av motiver som omhandler liv, kultur og natur, fra det humoristiske til det alvorlige. Den vil vise et spenn av ulike grafiske uttrykk og trykketeknikker fra tradisjonelle til nyskapende formater.


Kunstnere i utstillingen

John Savio (1902-1938), Oddmund Kristiansen (1920-1998), Iver Jåks (1932-2007), Inga Nordsletta Pedersen (1932), Trygve Lund Guttormsen (1933-2012), Aage Gaup (1943), Hans Ragnar Mathisen (1945), Arnold Johansen (1953), Eva Aira (1957), Tomas Colbengtson (1957), Lena Stenberg (1961), Kristin Tårnesvik (1964), Katarina Pirak Sikku (1965), Geir Tore Holm (1966) og Ragna Misvær Grønstad (1984). 

Samarbeid og vandreutstilling

Til utstillingen på SDG har direktør Kristoffer Dolmen fått med seg Elise Cosme Hoedemakers som kurator, som er fra organisasjonen Se Kunst i Nord-Norge, Bodø. Dolmen sier følgende om samarbeidet: - Hun er en erfaren kunsthistoriker som har en god følelse for hva som er kvalitet men også det å velge ut kunst av ulike kunstnere slik at det kan fungere i en god samklang med hverandre. Dessuten er det viktig å få nye kuratorer interessert i å jobbe med samisk kunst. Vi vil samarbeide om en turnéversjon av utstillingen «Conventus» slik at også publikum andre steder i Norge får muligheten til å oppleve denne kunsten, og vi har allerede fått ja fra Oslo, Saltdal, Sortland og Kabelvåg om å vise utstillingen på flotte gallerier disse stedene.

Les omtale av utstillingen