Kjell Varvins skulpturer i 2. etasje. Foto: Marit Opsahl

En følelse av sammenheng

"OCEANIC FEELING",  FESTSPILLUTSTILLINGEN 2015, 20. JUNI – 01. AUGUST

Med utgangspunkt i geometri, selvutvikling, historier om det dekadente liv og maleriets utvikling prøver festspillutstillingen 2015, Oceanic Feelings, å gjøre oss oppmerksomme på både kunstens og sivilisasjonens begynnelse.

Les mer
Britiske John Russell preger LIAF med tre store og svært virksomme kunstverk. Bildet på venstre vegg bærer tittelen Adjacent Byreaucrazy.

På vei vekk fra verden

"DISAPPEARING ACTS", LIAF - LOFOTEN INTERNATIONAL ART FESTIVAL, 28. AUGUST - 27. SEPTEMBER, SVOLVÆR

Disappearing Acts er navnet på årets store kunstfestival i Lofoten. Tittelen er dekkende for en gjennomtrengende fornemmelse av fremmedgjøring, forstillelse, utrygghet og oppløsning.

Les mer
Rune Johansen, Snurring og dokumentkonvolutter, 2003/2013 og En hilsen til redningsselskapet 2008/2013. Foto: Ellen Sæthre-McGuirk.

Et delvis vellykket regionalt forsøk med bismak

"PASSASJE", BODØ KUNSTFORENING 10.01 - 08.02 2015

Nordland fylkeskommune setter hvert år av penger til å kjøpe kunst. Mange verk er kjøpt inn av kunstnere som markerer seg sterkt på den norske kunstscenen. Bravo! Men er ikke dette egentlig et minimumskrav? Bør vi ikke kunne forvente oss kvalitet når offentlige midler går til innkjøp av samtidskunst? Nordland fylkeskommunes kunstsamling minner oss at vi må kreve mer av de få som forvalter offentlige samlinger i Nordlandsregionen.

Les mer
Glafira Severianova og Dmitrii Novitski, Survival Instructions, 2015. Det er vanlig i Murmansk at generasjoner bor sammen blokkleilighet. I Norge bor familier i separate hus, den eldste generasjonen har gjerne størst hus, størst garasje og dyrest bil.

Artikulerer sin samtid kritisk

"ARTIC TAKE AWAY" - BARENTS  SPEKTAKEL 2015, KIRKENES 05. – 08. februar

Russlands forhold til Europa blir stadig mer anstrengt. Norges fredelige naboskap og sterke mellommenneskelige kontakten over grensen til Russland kan derfor virke eksotisk. I dette landskapet av folk-til-folk samarbeid arrangeres Barents Spektakel for ellevte gang. 

Les mer
Noen av filmene i de små boksene har auditive innslag i form av meditativ musikk, eller autentisk lyd fra innspillingen. Andre er lydløse og spilles av på store skjermer i fiskehjellens åpne sfære. Foto: Anki Gerhardsen.

"Når kunsten vider ut verden"

SALT & YANG FUDONG - THE LIGHT THAT I FEEL
LANGSTRANDA, SANDHORNØY, GILDESKÅL 29.08 2014 – 06.09 2015

Hvor slutter egentlig SALT og hvor overtar naturen og stedet? Kunstprosjektet på Sandhornøy er fullstendig gjennomtrukket av omgivelsene, men klarer allikevel å gjøre det kunst bør gjøre; forstyrre.

Les mer
Ingri Haraldsen, Do I feel endless nights, 2013, blyant på papir.

"Ingri i Ingenmannsland"

INGRI HARALDSEN, "GRUS, IS, SAND, STØV & STEIN"
PETTER DASS-DAGENE, PRESTEGÅRDEN PÅ ALSTAHAUG, 19.06. – 17.08 2014

Dikterpresten Petter Dass spiller en viktig rolle i vår nordnorske kulturhistorie. Få andre diktere fra sin samtid kan vise til den samme oppmerksomheten, som kulturell samlingsfigur og identitetsmessig referanse på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Fortsatt er han en mytisk figur som inspirerer kunstnere i alle sjangre.  

Les mer
Ditte Ejlerskov, Vagabond, 2012, olje på lerret.

"Illusjonen av paradis"

FESTSPILLUTSTILLINGEN 2014 - "PARADISE RECLAIMED"
GALLERI NORDNORGE, 21.06 - 08.08 2014

I alle kulturer har mennesket drømt om et fredfylt sted hvor det ikke er mangel på noe – et jordisk paradis, et Shangri-La, et Slaraffenland, en oase. Festspillutstillingen Paradise Reclaimed er viet samtidskunstens blikk på ideen om paradiset, med kunstverk fra et knippe skandinaviske kunstnere toppet med en tysk-sveitsisk videokunstpioner. 

Les mer
Alexander Selvig Wengshoel, uten tittel, installasjon og fotografi. Foto: © Alexander Selvig Wengshoel.

"Dystopisk reise til framtiden"

BACHELORUTSTILLINGEN 2014
KUNSTAKADEMIET I TROMSØ, 24.06 – 01.06 2014 

Mens vi er opptatt med vårt forfaller verden rundt oss, sakte men sikkert. Men hvor lenge kan vi spankulere rundt bekymringsløst og forsyne oss av naturressursene uten at det får katastrofale følger? Skal vi tro årets bachelorstudenter ved kunstakademiet i Tromsø, går vi en dyster framtid i møte. 

Les mer
Frants Bøe, En påfugl, melon, ferskener og druer, 1853. Oljemaleri. Verket er malt av Norges mest kjente stillebensmaler og fungerte som et godt eksempel på et klassisk stilleben. Foto: Thomas Widerberg.

"Stillebenet i gammel og ny drakt"

NORDNORSK KUNSTMUSEUM, "STILLEBEN I BEVEGELSE", 16.01 – 25.05.2014

Stilleben i bevegelse er et fremragende eksempel på hvordan historien om vår forgjengelighet kan fortelles igjen og igjen uten at det blir kjedelig. 

Les mer
Lisbeth Skranes, Domkoret synger ut mot forurensingen av kysten.... Foto: NNKS

"KOMMET FOR Å BLI"

DEN 68. NORDNORSKE KUNSTUTSTILLING

Som en av de eldste eksisterende landsdelsutstillingene i Norge er Den Nordnorske Kunstutstilling for en institusjon å regne. Til tross for at utstillingen i en periode så ut til å ha utspilt sin rolle opplever jeg at Nordnorsken, uten egentlig å fremstå mer interessant eller nyskapende enn tidligere, er kommet for å bli. 

Les mer
Ellen Sæthre-McGuirk. Horse in Studio. 2013.

"SHELTER"

STEINAR CHRISTENSEN
BODØGAARD KUNST & KULTUR 16.11-22.12
Forventning lå i luften da Steinar Christensens igjen skulle stille ut fotografier hos Bodøgaard kunst & kultur. Tatt i betraktning Christensens gode tilknytning til galleriet
og hans kunstfaglige tyngde var utgangspunktet godt for et nytt spenstig hopp av en utstilling for både kunstneren og galleriet. Dessverre leverer ikke "Shelter" opp til forventningene.

Les mer
Emilija Skarnulyte. The Geology of Morals. 2013.

Master Class

MA - AVGANGSUTSTILLINGENE
KUNSTAKADEMIET I TROMSØ 05.12.-26.01.
I nya lokaler tar Kunstakademiet i Tromsø ett stort steg framåt med sina första fyra utexaminerade masterstudenter.

Les mer
<< Forrige sideNeste side >>

KONTAKT OSS

Se Kunst i Nord-Norge
Telefon: 75 50 66 20
Postadresse: Postboks 541, 8001 Bodø
Kontoradresse: Storgata 13/15,
Mediegården, 2. etg, 8006 Bodø
E-post: post@sekunst.noAnsvarlig redaktør: Eva Skotnes Vikjord

Design: Whitefox & Claudia C. Sandor | Webløsning Seria AS