Britta Marakatt Labba, Historja (2003–07), broderi, ull, trykk og applikasjon på lin, 
KORO/UiT Norges Arktiske Universitet, Documenta Halle.

Documenta som postkolonial festival

KUNSTKRITIKK

«DOCUMENTA 14 – LEARNING FROM ATHENS», KASSEL, 10. JUNI – 17. SEPTEMBER 2017

Den anerkjente utstillingen Documenta har siden oppstarten i 1955 gitt et bilde av hva som er de mest sentrale temaene i samtidskunsten. Da er det selvsagt interessant at seks av kunstnerne som stilles ut i Kassel og Athen i år er samiske. Men hva forteller denne involveringen av samisk kunst om dagens internasjonale kunstscene?  

Les mer
Viktor Pedersens performance “Therianthrope” En hvit rein fra en annen verden besøker Tromsøs gater. Foto: Hilde Sørstrøm

Kriger med kunsten og hjertet

KUNSTKRITIKK
“PILE O’ SAPMIE» TROMSØ, 23. JANUAR – 28. JANUAR 2017

Det er siste uke i januar og to uker før
det samiske 100 års jubileet Tråante 2017 braker løs i Trondheim. Den 25 år gamle Jovsset Ánte Sara møter i Hålogaland tingrett i Tromsø, for å forsvare seg mot landbruksdepartementets krav om å redusere reinflokken fra 116 til 75 reinsdyr. Utenfor tinghuset dukker det samtidig opp en kunstinstallasjon – et glassmonter med flere titalls reinsdyrskaller. Det kan kun bety én ting; Pile o’ Sapmie er i byen. Og de har en agenda. 

Les mer
Håkon Anton Fagerås, "Lillemann sover", 2010, 70 x 60 x 16 cm, skulptur i marmor. Plassert blant verk i den faste samlingen på Nordnorsk Kunstmuseum.

Myker opp det klassiske formspråket

KUNSTKRITIKK

«MYK MARMOR: HÅKON ANTON FAGERÅS», 22. OKTOBER 2016 – 29. JANUAR 2017, NORDNORSK KUNSTMUSEUM

Håkon Anton Fagerås sine uttrykksfulle marmorskulpturer i hverdagslige positurer er uten tvil visuelt appellerende, og utstillingen «Myk Marmor» bør være lett tilgjengelig for enhver. Er man imidlertid villig til å trenge bare litt dypere ned i materien åpenbarer det seg også flere komplekse sider ved skulpturene. For i sitt figurative formspråk nærmer kunstneren seg kunsthistorien og menneskelivet på en helt egen måte. 

Les mer
Maria Gradin, Peeping Barents. Foto: Michael Miller

Midt i verdens nerve

"RETHINKING LOCATION" - BARENTS SPEKTAKEL 2016, KIRKENES OG NIKEL 10. – 14. FEBRUAR

Ingenting er sikkert lenger. Det bærer årets utgave av Barents Spektakel preg av. På et svært mangfoldig vis klarer denne festivalen å belyse og diskutere den krypende fornemmelsen av uro og oppløsning som preger alt fra små samfunn til verdensfreden.

Les mer
Anna Kukielka, Alt vi vet i dag er basert på å gjette hva som skjedde i går, 2015, keramikk.

Variert og velkuratert

MASTERUTSTILLINGEN 2015, TROMSØ KUNSTFORENING, 28.11 - 13.12 2015

Masterutstillingen 2015 tar oss med på en reise i både forskjellige teknikker og historier, der havdypet utenfor Sicilia, Syden og hellige steder i Etiopia er blant stedene vi får besøke. 

Les mer
Kamilla Sajetz Mathisen, Embrace/Omfavnelse, modellert porselen, 2015. Foto: Kamilla Sajetz Mathisen.

Stille vann har dypest grunn

"DEN 70. NORDNORSKE KUNSTUTSTILLING" 
BODØ KUNSTFORENING, 23. JANUAR – 19. FEBRUAR 2016

Den 70. nordnorske kunstutstilling figurerer ærverdig på den norske kunstscenen. Den årlige landsdelsutstillingen med kallenavnet «Nordnorsken» anses av mange som den viktigste visningsarenaen for kunstnere på den regionale scenen. Spesielt er utstillingen viktig for noen byer og områder som er sulteforet på gode visningssteder for samtidskunst og kuratorisk kompetanse.

Les mer
Christian Skredsvig (1854–1924), Snekjøring ved Seinen (1880), olje på lerret, 141 x 250 cm. Foto: © Canica Kunstsamling

Historier med gullkant

"FRA DAHL TIL MUNCH – NORDISK MALERI FRA CANICA KUNSTSAMLING"

NORDNORSK KUNSTMUSEUM, 17. OKTOBER 2015 - 3. JANUAR 2016

Omlag 100 år med utvikling innen Nordisk maleri er samlet i utstillingen "Fra Dahl til Munch" som nå vises ved Nordnorsk Kunstmuseum. Det er mye vakker natur, men også noen følelsesladde historier som fortelles i de til sammen 64 maleriene. 

Les mer
Inngangen til fjellhallen i den nedlagte ubåtbasen rett utenfor Tromsø. Foto: David González

Kontroll og trolldom i Olavsvern

KURANT, OLAVSVERN, TROMSØ 05. SEPTEMBER - 13. SEPTEMBER 2015

Med "Nothing Will Grow Together Because Nothing Belongs Together" pustet Kurant nytt liv i Olavsvern og sendte publikum på en fortryllende stemningsreise. Gjennom universelle fornemmelser ble både Den kalde krigen og dagsaktuelle temaer skildret. Poetisk og eventyrlig, men ikke spesielt hyggelig.

Les mer
Kjell Varvins skulpturer i 2. etasje. Foto: Marit Opsahl

En følelse av sammenheng

"OCEANIC FEELING",  FESTSPILLUTSTILLINGEN 2015, 20. JUNI – 01. AUGUST

Med utgangspunkt i geometri, selvutvikling, historier om det dekadente liv og maleriets utvikling prøver festspillutstillingen 2015, Oceanic Feelings, å gjøre oss oppmerksomme på både kunstens og sivilisasjonens begynnelse.

Les mer
Britiske John Russell preger LIAF med tre store og svært virksomme kunstverk. Bildet på venstre vegg bærer tittelen Adjacent Byreaucrazy.

På vei vekk fra verden

"DISAPPEARING ACTS", LIAF - LOFOTEN INTERNATIONAL ART FESTIVAL, 28. AUGUST - 27. SEPTEMBER, SVOLVÆR

Disappearing Acts er navnet på årets store kunstfestival i Lofoten. Tittelen er dekkende for en gjennomtrengende fornemmelse av fremmedgjøring, forstillelse, utrygghet og oppløsning.

Les mer
Rune Johansen, Snurring og dokumentkonvolutter, 2003/2013 og En hilsen til redningsselskapet 2008/2013. Foto: Ellen Sæthre-McGuirk.

Et delvis vellykket regionalt forsøk med bismak

"PASSASJE", BODØ KUNSTFORENING 10.01 - 08.02 2015

Nordland fylkeskommune setter hvert år av penger til å kjøpe kunst. Mange verk er kjøpt inn av kunstnere som markerer seg sterkt på den norske kunstscenen. Bravo! Men er ikke dette egentlig et minimumskrav? Bør vi ikke kunne forvente oss kvalitet når offentlige midler går til innkjøp av samtidskunst? Nordland fylkeskommunes kunstsamling minner oss at vi må kreve mer av de få som forvalter offentlige samlinger i Nordlandsregionen.

Les mer
Glafira Severianova og Dmitrii Novitski, Survival Instructions, 2015. Det er vanlig i Murmansk at generasjoner bor sammen blokkleilighet. I Norge bor familier i separate hus, den eldste generasjonen har gjerne størst hus, størst garasje og dyrest bil.

Artikulerer sin samtid kritisk

"ARTIC TAKE AWAY" - BARENTS  SPEKTAKEL 2015, KIRKENES 05. – 08. februar

Russlands forhold til Europa blir stadig mer anstrengt. Norges fredelige naboskap og sterke mellommenneskelige kontakten over grensen til Russland kan derfor virke eksotisk. I dette landskapet av folk-til-folk samarbeid arrangeres Barents Spektakel for ellevte gang. 

Les mer
<< Forrige sideNeste side >>

KONTAKT OSS

Se Kunst i Nord-Norge
Telefon: 75 50 66 20
Postadresse: Postboks 541, 8001 Bodø
Kontoradresse: Storgata 13/15,
Mediegården, 2. etg, 8006 Bodø
E-post: post@sekunst.noAnsvarlig redaktør: Eva Skotnes Vikjord

Design: Whitefox & Claudia C. Sandor | Webløsning Seria AS