Kunstverkene | Grafitti | Pressemelding | Presseomtale | Lærerveiledning

           

Om Spor av strek

SKINN- samorganisasjonen for kunstformidling i nord-norge produserte og turnerte utstillingen Spor av Strek i 2004 og 2005 til landsdelens kunstforeninger.

Totalt var det registrert 12 470 besøkende, herav var det 6 465 skoleelver som deltok i formidlingstilbudet gjennom Den kulturelle skolesekken.

Utstillingen "Spor av Strek" satte fokus på tegning som medium. I en kontrast til dagens digitale billedverden hvor bilder og tegninger kan manipuleres fritt. Så lenge mennesket har eksistert har tegningen eksistert som ett svar på menneskets behov for å sette spor. Fra helleristningenes tid til dagens graffitimalere viser menneske at det trenger bildet som ett språk for å uttrykke noe annet enn det som kan uttrykkes med ord.

 Utstillingsproduksjon pågikk fra ide, planlegging og igangsetting fra høsten 2002. Intensjonen med prosjektet var å sette fokus på tegning som medium for kommunikasjon. SKINNs kunstneriske råd valgte ut 14 kunstnere med ulike uttrykk i forskjellige materialer og teknikker som blyant, fargeblyant, kull, pastell, lystegning, mekanisk tegning og digitalt medium. Utstillingen Spor av Strek viste at det finnes varierte uttrykksformer der tegning er et sentralt element, også med teknikker utover de tradisjonelle. Hver kunstner har sin personlige uttrykksmåte.

Tegning er et av de tidligste og beste bevis på at mennesket ønsket å kommunisere indirekte samtidig som det hadde behov for å sette spor etter seg. Fra fortidens hulemalerier og helleristninger og frem til dagens graffitimalerier har mennesket vist at det trenger bildet som et språk for å uttrykke noe annet enn det som kan uttrykkes med ord. Tegningen betraktes av mange som den raskeste vei mellom tanke og bilde, og er slik sett ganske direkte i formen. I dag blir tegning også utført i mekaniske og digitale medier og omfatter som samlebegrep også mange tidkrevende teknikker. Det er langt mellom de første enkle strektegningene vi gjør som barn eller de første bevarte ytringene mennesket gjorde på stein, til mange av de ”nye uttrykkene” vi ser i dag. Spor av Strek viste en spennvidde i teknikker og utrykk fra Sverre Wilhelm Mallings mer tradisjonsbundne kulltegninger hvor han har fanget utsnitt av hav i øyeblikksbilder, til Bodil Eides digitale tegninger med foranderlige interiørscener, hvor man tvinges til å fastholde tiden for å oppleve at verket endrer seg. Andre uttrykk som Wenche Gulbransens lysskulptur er mer umiddelbare  ved at de danner skyggelinjer og gir inntrykk av en tredimensjonal romlighet. Arbeidene i denne utstillingen viste en interessant tidsdimensjon mellom enkelte svært tidkrevende tegneprosesser til enklere strektegninger og lystegninger (Skygger av lyssatte skulpturer) med en tidløs dimensjon som har evighetsperspektiv i seg.

Reiserute høst 2004 - høst 2005

Utstillingsturneen åpnet i Bodø Kunstforening under Nordland Musikkfestuke 2004, og avsluttet november 2005. Utstillingen vil tilsammen besøke 24 visningssteder i hele Nord-Norge.

2004
1 Bodø Kunstforening
2 Alstahaug Kunstforening
3 Mosjøen Kunstforening
4 Rana Kunstforening
5 Saltdal Kunstforening
6 Andøy Kunstforening
7 Sortland Kunstforening
8 Hadsel Kunstforening

2005
9 Atelier Lofoten
10 Vestvågøy Kunstforening
11 Øksnes Kunstforening
12 Kunstforeninga ETS
13 Narvik Kunstforening 
14 Harstad Kunstforening
15 Midt-Troms Kunstforening
16 Lødingen Kunstforening
17 Tromsø Kunstforening
18 De Samiske Samlinger
19 Alta Kunstforening
20 Hammerfest Kunstforening
21 Vadsø Kunstforening
22 Sør-Varanger Kunstforening
23 Lofoten Kunstforum
24 Fauske Kunstforening


Last ned lærerveiledning.

KONTAKT OSS

Telefon: 75 50 66 20
Postboks 541, 8001 Bodø
Kontoradresse: Storgata 13/15,
Mediegården, 2. etg, 8006 Bodø
E-post: post@sekunst.no

Meld deg på vårt nyhetsbrevAnsvarlig redaktør: Eva Skotnes Vikjord

Design: Whitefox & Claudia C. Sandor | Webløsning Seria AS