Gjertrud Hals

Gjertrud Hals er født på Finnøy i Romsdal 1948. Hun har sin utdannelse fra Statens lærerhøgskole i forming , Notodden og Oslo. Hun har i tillegg vært hospitant ved Kunstakademiet i Trondheim.

Gjertrud har deltatt i en rekke gruppe og kollektive utstillinger i perioden 1976 - 1998. Blandt annet flere ganger på Statens høstutstilling og landsdelsutstillingene. Hun har deltatt i mange utstillinger i USA, Japan,Tyskland, Sveits, Nederland , Spania Frankrike , Belgia og Polen. I perioden fra 1985 og frem til i dag har hun hatt 8 separatutstillinger.

Gjertrud har i perioden 1981-97 hatt ca. 15 utsmykkingsoppdrag, blant annet Nord-Heggdal kapell, Draugen, Brage oljeplattformer, Distriktshøgskolen i Molde og Molde stadion.

Arbeider av Gjertrud er innkjøpt av offentlige og private samlinger i Europa, USA og Japan. Blant annet av Norsk Kulturråd i 1982, 84, 88 og 1998, Museet for samtidskunst, Leopold Hoesh museum i Tyskland, American Craft Museum, New York, og Museé des Arts Decoratifs, Lausanne, Sveits.

Gjertrud har jobbet med papirfiber i sine kunstneriske uttrykk siden midten av åttitallet. Hun bruker alle slags plantefiber som, abaca ( fiber fra bananpalmen), sisal, hamp, lin, kozo (bark fra morbærtreet), ramie (kinagress) og brennesle. De siste årene er lin det materialet hun har konsentrert om. Det fremtrer på svært forskjellige måter, alt etter måten det er slått og støpt på. Dette kan være en transparent hinne eller ei tung, massiv blokk. Materialet har stor krymping, noe som gir sterke bindinger.

Hun fremstiller papirmassen fra grunnen av i Hollenderen som er en slags papirkvern av hollandsk opphav. Når massen er ferdig slått, er den klar til støpning, eventuelt farging.Hun bruker reaktive farger som trekker seg inn i fiberen, eller pigmentfarger, alt etter formålet

Kvadrat
Foto: Gjertrud Hals
Foto: Guttorm Alvheim

KONTAKT OSS

Telefon: 75 50 66 20
Postboks 541, 8001 Bodø
Kontoradresse: Storgata 13/15,
Mediegården, 2. etg, 8006 Bodø
E-post: post@sekunst.no

Meld deg på vårt nyhetsbrevAnsvarlig redaktør: Eva Skotnes Vikjord

Design: Whitefox & Claudia C. Sandor | Webløsning Seria AS