Møte mellom kunst og natur

Et spektakulært kunstprosjekt har i løpet av sommeren inntatt Sandhornøya på Langstranden i Gildeskål kommune. SALT er et kunstprosjekt som har fått stor oppmerksomhet langt utover landegrensene allerede før det åpnet. Man kan stille spørsmål ved hvorfor?

I sommervarmen benyttet mange den velkjente stranden til solbading, jeg var en av dem. Plasseringen av Sami Rintalas pyramideformede arkitektur på stranden har for meg skapt et nytt møte med en konstruksjon av velkjent karakter. SALT har tatt grepet med å plassere en gigantutgave av en fiskehjell på strandbeltet, som med sitt format skaper stor kontrast til det overveldende landskapet. Fjellsidens mektige massiv, et bakteppe for havet, adskilt av storstrandens langstrakte sandbelte. En umiddelbar tanke slo meg at dette er et romantisk grep, hvor det lille menneske møter den store naturen. Representert av kystkulturens sterkeste symbolverdi. For oss beboere her nord er fiskehjellene nært knyttet til vårt livsgrunnlag.

SALT gir derfor mange assosiasjoner for en som har vokst opp i et av landets største fiskevær. Ramsalt havluft, lysfenomen i randsonen, fiskebåter på storhavet, pyramide-formet fiskehjeller i åpent landskap, odør av tørrfisk, guano og tran-damp i skjønn forening. Du kommer ikke upåvirket fra en slik barndom!

Når alle historiene og opplevelsene fra hverdagen i et fiskevær tilføyes, står fiskehjellen som symbolverdi langt mer flertydig enn en romantiske naturopplevelser i havgapet. Overlevelse for folk og naturen i bred forstand, er en fellesnevner som kunstprosjektet SALT gir oss en påminnelse om.

SALT stod klar for åpning sist i august, i sensommer lyset. Forenet med et innhold av kunst, mat, musikk og badstu. Denne gangen kom jeg sjøveien og sanden var duket til fest. Båter i fortøyninger og stor ansamling av folk på stranden rundt installasjonene, satte stemning. Filmvisning foregår over 150 lengdemeter, med flere videostasjoner i den gigantiske fiskehjellen.

Filmprosjektet, The Light That I Feel, av kunstneren Yang Fudong retter fokus på naturen som ordløs forteller av det som ikke kan leses eller høres. Mens jeg vandrer mellom stasjonene i et tempo avstemt av sandunderlaget, føler jeg meg i ett med konteksten og budskapet som formidles.

I det en rødglødene kveldssol er i ferd med å gå ned i et magisk fargespill i horisonten, lot jeg meg forføre langt utenfor videoboksene. Møtet med min barndoms kultur i kunstnerisk format ble en sterk og sammensatt opplevelse. Henført av naturen og kulturen jeg er oppvokst i, og nå bor og nå lever i.

Gjennom våre sansbare evner opplever vi kunsten subjektiv – her og nå – slik vi opplever lysets skiftninger. Tilføyer vi også kunnskap eller erfaring, gir det en mening utover hjerteopplevelsen. Det er nettopp det SALT byr på!

Prosjektets konseptuelle format utover normale dimensjoner har vakt stor oppmerksomhet, og vi er nysgjerrige overfor et møte mellom det kjente og ukjente. Både vi som bor her og de som kommer utenfra får en opplevelse av å være endel av konseptet. Kanskje nettopp fordi det har en tematikk som angår oss alle; skaper rom for refleksjon omkring viktige spørsmål om balansen mellom natur og kultur.

09. september 2014

Eva Skotnes Vikjord

daglig leder Se Kunst i Nord-Norge

KONTAKT OSS

Telefon: 75 50 66 20
Postboks 541, 8001 Bodø
Kontoradresse: Storgata 13/15,
Mediegården, 2. etg, 8006 Bodø
E-post: post@sekunst.no

Meld deg på vårt nyhetsbrevAnsvarlig redaktør: Eva Skotnes Vikjord

Design: Whitefox & Claudia C. Sandor | Webløsning Seria AS